A heves viharok miatt 24 óra alatt legalább 36 ember halt meg Észak-Indiában, köztük tizenketten villamcsapás miatt - írja a The Guardian.

Uttar Prades állam északi részén legalább 24 ember halt meg, miután otthonaik összeomlottak a szakadatlan esőzések miatt – mondta Shri Ranvir Prasad mentési biztos.

Prajágrádzs városban egy 15 éves miatt villámcsapás miatt amikor egy ismerősénél felmásztak a tetőre. A fiú barátja kórházba került.

Amint feltették a lábukat a tetőre, villámcsapás érte őket, és a fiam meghalt– mondta Mohammad Ayub, a fiú apja.

A tisztviselők szerint az elmúlt öt napban 39 ember halt meg villámcsapás miatt, ezért most a hatóságok tanácsokat adnak arra, hogy hogyan védekezzenek a vihar idején, illetve figyelmeztetik őket a veszélyekre is.

Egy korábbi villámcsapás Prajágrádzsban.

Indiában a júniustól szeptemberig tartó monszun szezonban gyakoriak a villámcsapások.

A helyi tisztviselők szerint az erőirtások és az éghajlat változás miatt megnövekedett a villámcsapások száma az országban. 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés 12-szeresére növeli a villámlást.

Indiában 34 százalékkal nőtt a villámcsapások száma az elmúlt évben, ami miatt megugrott a halálesetek száma is. Indiában 2016-ban 1489 haláleset volt villámcsapás maitt, míg 2021-ben ez a szám 2869-re nőtt.