Az európai országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk Oroszországhoz és Fehéroroszországhoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor hétfőn Szocsiban fogadta fehérorosz hivatali partnerét, Aljakszandr Lukasenkát.

Lukasenka a találkozó nyilvános részén azt hangoztatta, hogy Európa jövője közös Oroszországéval és Fehéroroszországéval.

"Közös Oroszországéval, amelynek mindene megvan, amire csak szükségük van. Nekik meg olyanjuk van, amit mi is megvásárolhatunk tőlük: technológiájuk van, meg egyéb dolgaik. Mi kell még nekik? Csak felelős döntéseket kell hozniuk" - hangsúlyozta a fehérorosz elnök.

És tisztelettel kell viszonyulniuk hozzánk - mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával Moszkvában 2021. szeptember 9-énForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Voszkreszenszkij

Lukasenka egyebek között hangot adott véleményének, hogy azok az oroszok, akik külföldre távoztak az oroszországi részleges mozgósítás miatt, haza fognak térni. Úgy vélekedett, hogy a 25 millió mobilizálható ember közül csak 30-50 ezer ember utazott el, olyanok, akik egyébként sem lennének "a mi embereink".

"Hadd fussanak! És visszajönnek" - mondta Lukasenka, azt állítva, hogy - a Nyugat által megkérdőjelezett hitelességű és érvénytelennek tartott - 2020-as fehérorosz elnökválasztást követően több ezer olyan ember hagyta el Fehéroroszországot, aki most "visszakéredzkedik".

Arról is beszélt, hogy Oroszország és Fehéroroszország új gazdasági partnerekre lelt, miután a Nyugat szankciókat vezetett be ellene. Kifejezte meggyőződését, hogy a nyugati országok végül meg fogják vásárolni az orosz és a fehérorosz műtrágyát.