Csökkent a nyomás az Északi Áramlat 2 tengeri gázvezeték egyik szálában - közölte hétfőn a projekt üzemeltetője, a Nord Stream 2 AG.

"Vészhelyzet van az Északi Áramlat 2 gázvezeték A vonalán. A Nord Stream 2 szárazföldi helyszíni diszpécsere ma éjjel az A vezetékben hirtelen nyomáscsökkenést észlelt. Németország, Dánia, Svédország, Finnország és Oroszország parti hatóságait azonnal riasztották. A vizsgálat folyamatban van" - közölte a vállalat az Interfax orosz hírügynökség szerint.

Az Északi Áramlat 2Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Sauer

A dán tengerészeti hatóság gázszivárgást jelentett Bornholm szigeténél. A feltételezett vészhelyzeti helyszín az ország felségvizein kívül, Dánia kizárólagos gazdasági övezetében található. A pont elhelyezkedése egybeesik az Északi Áramlat 2 gázvezeték útvonalával. A dán hatóság azt tanácsolta a hajóknak, hogy öt mérföldre kerüljék el a helyszínt.

Az Északi Áramlat 2 dupla tengeri gázvezeték évi 55 milliárd köbméter kapacitással az oroszországi Leningrád megyei Kingiszepp járásában lévő Szlavjanszkaja kompresszorállomástól Németország balti-tengeri partvidékéig vezet. A csővezeték mindkét szálát feltöltötték gázzal, az állapota üzemkész, azonban a német hatóságok a vezeték tanúsítási folyamatát leállították, az Egyesült Államok pedig szankciós listára tette a Nord Stream 2 AG projektcéget. A vállalat emiatt kénytelen volt elbocsátani alkalmazottjait.