Az amerikai elnök még februárban arról beszélt: ha Oroszország támad, Amerika véget vet az Északi Áramlatnak - írja a Mandiner.

Joe Biden egy február 7-ei, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét" ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán. 

Joe Biden amerikai elnökForrás: AFP/Ludovic Marin

Joe Biden akkor azt mondta: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.

Mire az újságíró megkérdezte: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll.

Joe Biden így válaszolt:  Ígérem, hogy képesek leszünk rá."

Érdekes azonban az is, hogy az amerikaiaknak hálálkodott Twitter-oldalán Radek Sikorski a szivárgó gázvezetékek kapcsán. A volt lengyel külügyminiszter egy meglepő bejegyzést tett közzé hivatalos Twitter-oldalán, amely szerint az Északi Áramlatokban kárt tevő balesetnek vagy támadásnak valamilyen köze lehet az Egyesült Államokhoz.

Thank you, Usa"– írta bejegyzésében Sikorski.

Ahogy karról korábban beszámoltunk, hétfő hajnalban az Északi Áramlat-1-nél, míg este az Északi Áramlat-2-nél jelentettek hirtelen nyomáscsökkenést és szivárgást a svéd és a dán hatóságok. A vezetékek a Balti-tengerben húzódnak, de mindkettő használaton kívül van, ugyanis az 1-est Oroszország zárta el az ellene hozott szankciók megtorlásaként, míg a másikat maga Németország, ezzel büntetve Oroszországot a háború megindításáért. Gáz azonban mindkettőben volt, mert a nem működő csövekben is kell valamennyi gázt áramoltatni, hogy azok használhatók maradjanak.

Egyelőre egyetlen nyugati kormányzati forrás sem kezdett találgatásokba arról, hogy ki (vagy mi) idézhette elő a szivárgást, csak az ukrán kormány állítja, hogy az oroszok voltak.