Joe Biden korábban arról beszélt, hogy Amerika véget vet az Északi Áramlatnak, ha Oroszország támad - videó

Joe Biden, the Global Fund, konferencia,
US President Joe Biden speaks at the Global Fund's Seventh Replenishment Conference in New York City on September 21, 2022. - The Global Fund’s Seventh Replenishment Conference brings together governments, civil society, and the private sector to take bold action toward the fight against HIV/AIDS, tuberculosis and malaria. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök még februárban arról beszélt: ha Oroszország támad, Amerika véget vet az Északi Áramlatnak - írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Joe Biden egy február 7-ei, néhány héttel a háború kezdete előtti sajtótájékoztatón – amit egyébként éppen Olaf Scholz német kancellárral együtt tartott – az Északi Áramlat „végét" ígérte orosz támadás esetén, egy újságírói kérdés nyomán.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: AFP/Ludovic Marin

Joe Biden akkor azt mondta: – Ha Németország... Ha Oroszország inváziót indít, tankok és katonák lépnek át Ukrajna határán, nem lesz többé Északi Áramlat 2. Véget fogunk vetni neki.

Mire az újságíró megkérdezte: – Hogyan csinálnák ezt pontosan? Hiszen a projekt Németország felügyelete alatt áll.

Joe Biden így válaszolt:

Érdekes azonban az is, hogy az amerikaiaknak hálálkodott Twitter-oldalán Radek Sikorski a szivárgó gázvezetékek kapcsán. A volt lengyel külügyminiszter egy meglepő bejegyzést tett közzé hivatalos Twitter-oldalán, amely szerint az Északi Áramlatokban kárt tevő balesetnek vagy támadásnak valamilyen köze lehet az Egyesült Államokhoz.

– írta bejegyzésében Sikorski.

Ahogy karról korábban beszámoltunk, hétfő hajnalban az Északi Áramlat-1-nél, míg este az Északi Áramlat-2-nél jelentettek hirtelen nyomáscsökkenést és szivárgást a svéd és a dán hatóságok. A vezetékek a Balti-tengerben húzódnak, de mindkettő használaton kívül van, ugyanis az 1-est Oroszország zárta el az ellene hozott szankciók megtorlásaként, míg a másikat maga Németország, ezzel büntetve Oroszországot a háború megindításáért. Gáz azonban mindkettőben volt, mert a nem működő csövekben is kell valamennyi gázt áramoltatni, hogy azok használhatók maradjanak.

Egyelőre egyetlen nyugati kormányzati forrás sem kezdett találgatásokba arról, hogy ki (vagy mi) idézhette elő a szivárgást, csak az ukrán kormány állítja, hogy az oroszok voltak.