Ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea csütörtökön, röviddel azután, hogy Kamala Haris amerikai alelnök befejezte látogatását a térségben.

Öt nap alatt ez volt a harmadik észak-koreai rakétaindítás. A két rakétát Phenjantól északra fekvő területről lőtték ki Dél-Korea irányában. Mintegy 300 kilométert repültek 50 kilométeres maximális magasságot elérve - közölte Hamada Jaszukazu japán nemzetvédelmi miniszter, aki szerint feltehetően rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákról van szó.

Harris csütörtökön ellátogatott a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe is, és úgy ítélte meg, ez a zóna világos képet nyújt arról, milyen "drámaian különböző utat" választott a két fél.

Két rakétát lőtt ki Észak-Korea Harris amerikai alelnök dél-koreai látogatása után.Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Az amerikai alelnök bírálta Észak-Koreát "brutális diktatúrája", törvénytelen fegyverkezési programja és az emberi jogok sorozatos megsértése miatt, és hangoztatta, hogy ezekkel Phenjan veszélyezteti a térségben a békét és a stabilitást.

Észak-Koreából szerdán is elindítottak két kis hatótávolságú ballisztikus rakétát, miközben Harris Japánban tartózkodott, egyet pedig még vasárnap, mielőtt az amerikai alelnök elindult a térségbe.