Tüntetők próbáltak erőszakkal behatolni csütörtökön Irán oslói nagykövetségére, dulakodás tört ki, köveket dobáltak a rendőrökre - közölték a norvég hatóságok.

A történtekkel összefüggésben kilencven embert őrizetbe vettek. A rendőrség könnygázzal is oszlatott.

A tájékoztatás szerint a nap folyamán tömeg gyűlt össze az iszlám köztársaság diplomáciai képviselete előtt, hogy az iráni erkölcsrendészet őrizetében által letartóztatott fiatal kurd nő halála miatt tiltakozzanak.

Az oslói nagykövetség előtt gyülekező tömegből sokan kurd zászlókat lengettek, egyesek szabadságot követeltek Kurdisztánnak, mások a nők jogainak tiszteletben tartását követelték és a mehalt Mahsza Amini nevét kiáltották.

Tüntetők próbáltak erőszakkal behatolni csütörtökön Irán oslói nagykövetségére, dulakodás tört ki, köveket dobáltak a rendőrökre.Forrás: AFP/Terje Pedersen / NTB/Terje Pedersen

A norvég főváros rendőrsége szerint a megmozdulás résztvevői közül "sokan erőszakosan viselkedtek".

A 22 éves Mahsza Amini halála tömeges tiltakozási hullámot váltott ki Iránba.

A nőt, aki nem megfelelően hordta az iszlám által a nőknek előírt fejkendőt, az erkölcsrendészet őrizetbe vette, majd a fogságban kómába esett, és életét vesztette. A hatóságok szerint halálának oka szívelégtelenség volt. Szemtanúk szerint a nőt durván megverték.