Az orosz külügyminisztérium szerint az Északi Áramlat és Északi Áramlat 2 körül kialakult vészhelyzet hátterében az Egyesült Államok titkosszolgálata áll - számolt be róla a Lenta.

Marija Zakharova, az orosz külügyminisztérium hivatalos képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a gázvezetékeken történt szivárgások dán és svéd gazdasági zónákban történtek, amelyeket az amerikai titkosszolgálat felügyel.

Az orosz külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok a felelősForrás: Origo

"(Ezek a területek) egyértelműen és minden kétséget kizárólag amerikai irányítás alá tartoznak, vagyis az Egyesült Államok alakítja a mostani helyzetet" - jelentette ki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel. Felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban.

Peszkov újságíróknak nyilatkozva "példátlan jellegű" eseményeknek nevezte az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékeken történt incidenseket.

Nyilvánvaló, hogy itt több ország együttműködésére lesz szükség. Olyan körülmények között, amikor a kommunikáció akut hiánya tapasztalható, és sok ország nem hajlandó velünk együttműködni ilyen érzékeny területeken, sok kérdés merül fel. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amely sürgős vizsgálatot igényel - mondta a szóvivő.

"Ez egy incidens. Egyelőre nem tudunk egyértelműbb minősítést adni. (.) Természetesen nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekményre valamilyen állam részvétele nélkül kerülhetett volna sor" - kommentálta a helyzetet Peszkov a pusztítás mértékére utalva.

Lehetetlennek nevezte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel - mint mondta - a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés. Nem tudott felelni arra sem, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat-1.

A CNN amerikai hírtelevíziónak azon értesüléseit kommentálva, melyek szerint orosznak tűnő hadihajókat láttak a sérült csövek térségében, Peszkov emlékeztetett rá, hogy a Balti-tengerről van szó, és a NATO-tagországoknak azon a vidéken sokkal több repülő, úszó és egyéb haditengerészeti eszköze észlelhető, ezért - mint mondta - "ezek teljesen ostoba, mondjuk úgy, hogy elfogult hírek".