Nagy erejű földrengés rázta meg szombaton az indonéziai Szumátra szigetét, egy ember meghalt, többen megsérültek- közölte az indonéz meteorológiai és geofizikai ügynökség.

Az 5,8-es erősségű földrengésben egy ember meghalt, tizenegyen pedig megsérültek. A rengést 53 kisebb utórengés követte. Legalább tizenöt ház megrongálódott, és bár szökőárriasztást nem adtak ki, arra figyelmeztettek a hatóságok, hogy a hegyvidéki területeken földcsuszamlások előfordulhatnak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés epicentruma 40 kilométerre Sibolga várostól Észak-Szumátra tartományban volt, hipocentruma (fészke) pedig 13 kilométeres mélységben.

A 270 millió lakosú, 18 ezer szigetből álló Indonézia a Tűzgyűrű nevű vulkáni övön fekszik, abban a Csendes-óceán partjain végigfutó széles, sávszerű földrajzi régióban, ahol különösen sok működő és szunnyadó vulkán van, és ahol gyakran fordulnak elő földrengések.

A Szumátra mentén húzódó törésvonal különösen aktív és veszélyes lehet. Legutóbb februárban volt egy 6,2-es erősségű földrengés, amiben 25 ember meghalt, és több mint 460 ember megsérült Nyugat-Szumátra tartományban. A sziget északi részénél 2004-ben bekövetkezett, 9,1-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár pedig mintegy 226 ezer ember halálát okozta Indonéziában, Srí Lankán, Indiában, Thaiföldön és kilenc további országban.