Nyilvánosságra kerültek azok a dokumentumok, amelyek pontosan bemutatják, hogy miként fog zajlani az Ukrajnától elszakadó Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék integrációja az Orosz Föderációba - számolt be róla a Ria Novosti.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 30-án írta alá a dokumentumot, amely lehetővé teszi Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon megyék csatlakozását Oroszországhoz, miután az említett területeken a népszavazások során a lakosság túlnyomó része emellett adta le a voksát. Október másodikán az orosz alkotmánybíróság megállapította, hogy az elnök által aláírt törvény összhangban van Oroszország alaptörvényével.

Ennek alapján az említett megyék már Oroszországhoz tartoznak Moszkva álláspontja szerint, azok határai pedig egyben Oroszország határai is.

Oroszországhoz négy új megye csatlakozikForrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Grigorij Sziszojev

A négy területnek 2026. január 1-ig összhangba kell hozniuk működésüket Oroszországgal, vagyis integrálniuk kell a hadseregüket, gazdaságukat, pénzügyeiket és jogrendszerüket. Az orosz törvények a területek felvételét követően minden megyében érvényesek.

Donyeck és Luhanszk megyék kormányzói folytatják a munkájukat, Zaporizzsja és Herszon megyék kormányainak kormányzót kell választania összhangban a hatályos orosz törvényekkel.

Oroszország szövetségi tanácsa kedden ratifikálhatja az egyezményeket, amelyek tételei ezt követően lépnek hatályba.