Miután Európát az Oroszország ellen bevezetett hibás brüsszeli szankciók miatt elérték az elszabaduló energiaárak, ráadásul még téli gázhiány is fenyeget számos tagállamot, az Európai Bizottság még a nyáron a gázfogyasztás 15%-os csökkentését irányozta elő. A német kormány is ezt kérte. A fűtési szezon beköszöntével azonban az első számok azt mutatják, hogy a németek – takarékoskodás helyett – a sokéves átlag fölött fogyasztottak mintegy 15%-kal. És a tél még el sem kezdődött...

A magas energiaárak a német ipari szegmens képviselőit jelentős takarékoskodásra – számos esetben a termelés leállítására – szorították, így a gázkereslet akár 20%-kal is elmaradt a szokásostól az elmúlt időszakban.

Miután azonban az átlaghőmérséklet az elmúlt héten hidegebbre fordult, a német háztartások és kisvállalkozások alaposan „felcsavarták” a fűtést. Mint a Bloomberg írja, az ország fogyasztásának mintegy 40%-át kitevő szegmens az ötéves átlagot 14,5%-kal meghaladó mértékben növelte gázigényét azon a néhány hideg napon, ami, a gázhelyzetet figyelembe véve, riasztónak tűnik. Így ugyanis nehéz lesz Németországnak elkerülnie a gázhiányt, ami az előzetes számítások szerint már egy átlagosan hideg télen is könnyen bekövetkezhet.