Nem tud elszámolni a zavaros vakcinabeszerzései után szerzett 4 millió eurójával a brüsszeli biztos

Stella Kyriakides, az Európai Bizottság ciprusi származású egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa
EU commissioner for Health, Stella Kyriakides gives a press conference after a Ministers of Health meeting on the coronavirus COVID-19 at the EU headquarters in Brussels on March 6, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa, Stella Kyriakides ciprusi politikus ki sem látszik a korrupciógyanús botrányokból. Kyriakides asszonynak már a bemutatkozása  sem sikerült túl jól, mivel a biztossá való kinevezése után nem sokkal kitört koronavírus-járványt megpróbálta elbagatellizálni. Aztán azzal okozott botrányt, hogy hallani sem akart a brüsszeli bizottságnak a nyugati vakcinagyártókkal kötött szerződései nyilvánosságra hozataláról. Sőt, kezdetben az Európai Bizottság azt is tagadta, hogy ők szerződtek volna le a gyártókkal, noha a szerződéseken ott szerepelt – többek között – a ciprusi biztos aláírása. A brüsszeli politikusoknak – élén Kyriakidesszel – jó okuk volt tagadni és titkolózni, mivel később kiderült, hogy a biztos asszony számláján megjelent 4 millió euró, amivel nem tudott elszámolni. Mivel Kyriakides családja privatizálta az összes onkológiai intézetet Cipruson, később pedig megdrágították a kezeléseket, ezért a rákbetegeken való nyerészkedéssel is megvádolták.
Vágólapra másolva!

Stella Kyriakides az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egészségügyért és az élelmiszerbiztonságért felelős biztosa 2019. december 1. óta.

ELŐSZÖR 2006-BAN VÁLASZTOTTÁK MEG A CIPRUSI PARLAMENT KÉPVISELŐJÉNEK A JOBBKÖZÉP, EPP-TAG DEMOKRATA TÖMÖRÜLÉS (DISY) SZÍNEIBEN.

2013-ban a párt alelnöke lett. Hazája parlamentjének 2019-ig volt a tagja. 2017 és 2018 között az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének az elnöki tisztségét töltötte be.

Stella Kyriakides Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Annak ellenére, hogy Kyriakides elméletileg egy konzervatív párt tagja,

2018-BAN A CIPRUSI TÖRVÉNYHOZÁSBAN ELŐTERJESZTETT EGY TÖRVÉNYJAVASLATOT, AMELY TÁMOGATTA AZ ABORTUSZ DEKRIMINALIZÁLÁSÁT.

Az uniós egészségügyi biztos kezdetben elbagatellizálta a koronavírus-járványt

Ahogy arról az Origo beszámolt, 2020. január 24-én Kyriakides azt nyilatkozta a hivatalos brüsszeli hírforrásnak számító Euronewsnak, hogy

Kyriakides éppen egy hónap múlva, február 24-én is interjút adott a Euronewsnak. Akkor azt mondta, hogy

A WHO szerint ekkor a koronavírussal fertőzöttek száma a Föld 30 államában 80 ezer körül volt, Olaszországban 50 ezer embert pedig előtte egy nappal vesztegzár alá helyeztek.

AZ ITÁLIAI-FÉLSZIGETEN NAGYJÁBÓL 350 FERTŐZÖTTET ÉS 10 HALOTTAT TARTOTTAK SZÁMON

a vírus okozta megbetegedés következtében, de nyilvánvaló volt már ekkor is, hogy a fertőzöttek száma ennek sokszorosa.

Kyriakides csupán március 10-én ismerte be, hogy baj van.

Április 7-én a sajtónak arra a kérdésére, hogy

BRÜSSZEL MIT TESZ AZ ÉJJEL-NAPPAL DOLGOZÓ ORVOSOKÉRT ÉS ÁPOLÓKÉRT, SEMMILYEN KONKRÉT VÁLASZT NEM TUDOTT ADNI,

helyette a szolidaritásról és az irányelvekről értekezett. Egyetlen konkrét intézkedésként azt tudta felhozni, hogy

persze hitel formájában.

A vakcina elleni kutatás azonban ebben a helyzetben értelemszerűen nem fékezhette meg a járványt.

Kyriakides akkori interjújából csak az derült ki egyértelműen, hogy

FOLYAMATOSAN ELLENTMONDOTT SAJÁT KORÁBBI VÉLEMÉNYÉNEK, A FELELŐSSÉGET A TAGÁLLAMOKRA HÁRÍTOTTA, ÉS ÁLLANDÓAN MAGYARÁZKODOTT.

A ciprusi biztos felettesével, Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel ellentétben még csak önkritikát sem gyakorolt, tehát nem ismerte el, hogy neki is van felelőssége abban, hogy a járvány kitört.

Brüsszel katasztrofális járványügyi kezelése miatt Európai Kutatási Tanács (EKT) elnöke, Mauro Ferrari április 7-én lemondott a posztjáról. Stella Kyriakides Ferrari lemondását egyáltalán nem kommentálta, igaz erről őt nem is kérdezte a brüsszeli Euronews.

A brüsszeli biztos hallani sem akart a vakcinaszerződések nyilvánosságra hozataláról

Egy következő botránya az volt Kyriakides asszonynak, hogy nem akarta nyilvánosságra hozni az Európai Bizottság által a nyugati vakcinagyártókkal (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac és Sanofi-GSK) kötött szerződéseket.

Ezen szerződések nyilvánosságra hozása ezért lett volna fontos, mivel a brüsszeli testület az európai adófizetők pénzéből szerződött le a vakcinagyártókkal, tehát jogunkban állna tudni, hogy mégis mire költik a adóinkat. A szerződések nyilvánosságra hozatalát leghangosabban a magyar kormány követelte, a jó példával elől járva Budapest pedig teljes egészében nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket, a Szputnyik V, illetve a Sinopharm vakcinájának a megvásárlásáról.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter 2021 márciusában a Modernával kötött szerződés néhány oldalát nyilvánosságra hozta,

ezen Stella Kyriakides aláírása volt látható.

Kezdetben Brüsszel még azt is titkolta, hogy az Európai Bizottság szerződött le a nyugati vakcinagyártókkal. az Európai Bizottság szóvivője, Stefan De Keersmaecker korábban, hogy nem Brüsszel, hanem a tagállamok szerződtek a vakcinagyártókkal.

Ómolnár Miklós, a Mediaworks bulvár és magazin üzletágának igazgatója megszerezte és bemutatta az Európai Bizottság által kötött vakcinaszerződéseket.

A Pfizer szerződésének előlapja Forrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Ezeken egyértelműen kivehető Kyriakides aláírása.

Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos aláírása a Modernával kötött szerződésén Forrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete Ómolnár megkeresésére reagálva később elismerte, hogy mégis Brüsszel szerződött le a vakcinagyártókkal.

Az aláírások a Sanofi szerződésén Forrás: YOUTUBE/ÓMOLNÁR MIKLÓS: FEKETÉN - FEHÉREN

Az, hogy Kyriakidesék miért nem akarták nyilvánosságra hozni a szerződéseket csak később derült ki.

Követelték Kyriakides lemondását, mivel rosszabb szerződést kötött AstraZenecával mint a britek

AstraZeneca vezérigazgatója, Pascal Soriot egy interjúban arról beszélt, hogy valójában az EU-t lehet hibáztatni a kevés vakcináért, mert három hónappal később kötöttek szerződést velük, mint például az Egyesült Királyság.

Soriot azt mondta, hogy megérti, hogy mindenki feszült, mert nagy a nyomás, és ezt főleg megérti az Európai Bizottság részéről, mert ők egész Európának rendezik a vakcinákat.

A VEZÉRIGAZGATÓ AZT IS ELÁRULTA, HOGY NEM TETTEK SEMMIFÉLE ELKÖTELEZŐDÉST AZ EU IRÁNYÁBA A SZERZŐDÉSEKBEN.

Hozzátette: Mivel a szigetország három hónappal előbb kötött szerződést, ezért előnyben volt, ráadásul a szállítás körülményei is jobban átláthatóak voltak.

Ezért az uniós szerződés csak arra vonatkozik, hogy a lehető legtöbbet megteszik (best effort) a szállítások kapcsán, de nincs benne kötelezettségvállalás.

A ciprusi származású Stella Kyriakides az Egyesült Királyságban tanult pszichológiát, kiváló angol nyelvtudással rendelkezik. Tulajdonosi részesedése van a családja ügyvédi irodájában is, sőt, családja évtizedek óta befolyásos jogász-családnak számít Cipruson, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. Vagyis sem az angol nyelvtudása, sem a jogi tájékozottsága nem okolja, hogy ennyire hátrányos szerződést kössön.

FELMERÜL A KÉRDÉS, HOGY MIÉRT OLYAN SZERZŐDÉS SZÜLETETT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS AZ ASTRAZENECA KÖZÖTT, AMI NEM TARTALMAZ KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÁST?

A V4NA nemzetközi hírügynökség kérdezte erről Kyriakidest, de választ nem kapott. A ciprusi egészségügyi biztos lemondását az Astra-Zeneca szerződés miatt sokan követelték, de persze nem mondott le.

4 millió euró jelent meg Kyriakides számláján

2021 áprilisában Ómolnár ciprusi sajtóban megjelent hírekre alapozva állította:

kiderült, hogy az uniós egészségügyi biztosnak a férjével közös számlájára váratlanul 4 millió eurót (mai árfolyamon több mint 1,6 milliárd forint) utaltak.

A pénz az állami tulajdonban lévő Ciprusi Szövetkezeti Bank révén landolt Kyriakides családi számlájára. Az uniós politikus először azzal magyarázta a tranzakciót, hogy csupán hitelről, kölcsönről van szó.

Ómolnár Miklós szerint „nagyon kilóg a lóláb", ugyanis – helyi sajtóinformációk alapján – az egészségügyi biztosnak semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez. Ahogy egy ciprusi számvevőszéki jelentés megfogalmazta: Stella Kyriakides sem a fizetéséből, sem más forrásokból nem lesz képes visszafizetni ezt a hatalmas összeget,

– kommentálta Ómolnár.

Stella Kyriakides miután lebukott a több millió eurós tranzakcióval, megpróbálta ismét megmagyarázni a történteket.

Állítása szerint a pénznek nincs semmi köze az uniós vakcinaszerződésekhez. Pedig – Ómolnár Miklós megfogalmazása alapján – „a vesztegetési pénzt minden jel szerint az oltóanyaggyártó cégek dobták össze, a nekik kedvező feltételekkel megkötött, a késlekedő, akadozó szállítást lehetővé tevő szerződésekért".

Ezt látszik alátámasztani, hogy több ciprusi lap is „passzív vesztegetésként" értékelte a történteket.

A ciprusi rákbetegeken nyerészkedett az uniós biztos

Az uniós egészségügyi biztos és családja egyébként nem először keveredett egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, aztán jelentősen megemelték a kezelések árát. Egy helyi lap megfogalmazása szerint

A RÁKBETEGEKEN GAZDAGODÓ KYRIAKIDES CSALÁD NEVE SZITOKSZÓ LETT AZ ORSZÁGBAN.

Az ügy egyébként később a ciprusi parlament elé került. Minden képviselő az onkológiai kezelések államosítása, az árak csökkentésére szavazott, kivéve egyetlenegy képviselőt – Stella Kyriakidest.

A TV2 Tények című műsora rövid interjúkat készített arról, hogy a ciprusiak hogyan vélekednek arról, hogy rajtuk gazdagodott a politikus.

A vakcinagyártóktól korábban is kapott pénzt

Stella Kyriakides egyébként korábban, 2000 és 2015 között a mellrákellenes Europa Donna Cyprus elnöke is volt, továbbá 2004 és 2006 között a European Donna hálózatot összefogó European Breast Cancer Coalition Europa Donna (Európai Emlőradiológiai Társaság) elnöke is.

A European Breast Cancer Coalition Europa Donna 2006-ig visszamenően közzétette a honlapján a pénzügyi beszámolóit.

EZEKBŐL KIDERÜLT, HOGY AZ ELMÚLT ÉVEKBEN TÖBB TÍZEZER EURÓS TÁMOGATÁSOKAT KAPOTT A PFIZERTŐL, AZ ASTRAZENECÁTÓL ÉS A JOHNSON AND JOHNSONTÓL IS.

A V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult a szervezethez, hogy megtudják, 2006 előtt milyen támogatásokat kaptak a gyógyszergyártóktól, és Stella Kyriakidest is kérdeztük azzal kapcsolatban, hogy a vakcinabeszerzések során hogyan használta fel személyes kapcsolatait, melyeket akkor épített ki, amikor a European Breast Cancer Coalition Europa Donna szervezet elnöke volt?

„Nem meglepő, hogy korrupciós botrányba keveredett Stella Kyriakides családja"

A Tényeknek nyilatkoztak így ciprusiak, miután kiderült, hogy Stella Kyriakides európai uniós biztos családja korrupciós botrányba keveredett, mintegy 4 millió euróval nem tudnak elszámolni.

A Tények stábja felkereste az ügyben a Ciprusi Állami Számvevőszéket is, azonban a megbeszélt időpont előtt nem sokkal váratlanul és indoklás nélkül lemondták az interjút.

Az erről készült videós összeállítás alább tekinthető meg.

Mindezen botrányoknak nem lett semmilyen negatív következménye, Kyriakides politikai karrierje továbbra is töretlenül ível felfelé.