Valami történik: eddig nem látott, brutális orosz támadás jöhet

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború, tank, orosz tank
8200900 21.05.2022 A views shows T-72 tanks repaired by Russian Armed Forces repair and restoration regiment in a field in the course of Russia's military operation in Ukraine, at the unknown location. RIA Novosti / Sputnik (Photo by RIA Novosti / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben Ukrajna több fronton is ellentámadásba tudott lendülni, aminek legfőbb oka, hogy jelenleg nagyon kevés orosz katona tartózkodik egy elnyújtott fronton, az ukránok pedig az amerikai titkosszolgálat segítségével képesek felderíteni a frontvonal azon szakaszait, ahol koncentrált erővel át lehet törni az orosz védelmet. Oroszország viszont háromszázezer katonát mobilizál, ami ugyan nem azonnali segítség, de sorsdöntő lehet az elkövetkező hónapokban, miközben továbbra is kérdéses, hogy Kijevnek milyen tartalékai vannak az emberanyag tekintetében.
Vágólapra másolva!

Az egyébként részben sikeres ukrán ellentámadás lassulni kezdett az ország keleti részén, úgy tűnik, hogy az orosz egységek sikeresen vissza tudtak vonulni, ezzel elkerülve a bekerítést. Szintén az látszik, hogy a front stabilizálódik, vagyis az oroszok sikeresen építhettek ki második védelmi vonalat, vagyis az ukrán csapatoknak hamarosan le kell állítaniuk az offenzívát és újraszerveződniük.

A tél előtt viszont már nagyon nehéz lesz bármelyik fél számára áttörő hadműveletet indítani, hiszen a sáros utakon nehéz az előrehaladás a gyalogság és a gépesített hadtestek számára is, míg a látási viszonyok romlása miatt a drónok használata is egyre inkább háttérbe szorul. Az offenzívák télen indulhatnak újra, amikor a befagyott talaj újra lehetővé teszi a csapatok egyszerűbb mozgatását.

Ez elegendő időt ad Oroszországnak arra, hogy részben kiképezze a most behívott katonákat, illetve azokat eljuttassa a frontvonalra.

A katonai szakértők szerint már létező egységekhez fognak kerülni, hogy tanulhassanak a tapasztaltabb katonáktól, tehát egyelőre teljesen új egységeket nem fognak alakítani a besorozottakból, akik között vannak újoncok is.

Rengeteg új orosz katona érkezik a frontra Forrás: Sputnik via AFP/Ria Novosti

Oroszország az elmúlt hetekben az ukrán ellentámadásra reagálva új fegyvert is bevetett, méghozzá az iráni drónokat, amelyek eddig komoly sikereket képesek elérni a fronton, és legalább annyira nem tud velük mit kezdeni az ukrán légvédelem, mint az orosz a török Bayraktarokkal.

Ennek köszönhetően Oroszország már Kijev környékén is képes volt katonai célpontra csapást mérni ott, ahol talán a legsűrűbb az ukrán légvédelem, és ahová már hosszú ideje nem jutott orosz lövedék.

Továbbra is kérdéses, hogy Ukrajnának mekkora embertartaléka van a háború folytatásához, hiszen elképzelhető, hogy a mostani ellentámadás során mindenkit bevetettek, aki elérhető, de persze ennek az ellenkezője is teljes mértékben elképzelhető. Az oroszoknál továbbra is ott a légi és tüzérségi fölény, még ha a nyugati fegyvereknek köszönhetően az egyébként tetemes különbség csökkenni tudott.