Fegyveres támadók öltek meg 18 embert a dél-mexikói Guerrero államban szerdán egy városházán, a polgármester is meghalt - közölte a helyi hatóság.

A támadók San Miguel Totolapan városában megsebesítettek további két embert - mondta el helyi idő szerint szerda késő este Sandra Luz Valdovinos főügyész a Milenio tévécsatornán.

A halottak között van Conrado Mendoza polgármester és édesapja, a város egyik korábbi vezetője.

A helyszínen készült fotókon láthatók a lövedékek nyomai a városházán.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Stringer

Szerda este a szomszédos Morelos állam Cuernavaca városában is lelőttek egy törvényhozót.

Noha a köztisztviselők elleni támadások nem ritkák Mexikóban, a szerdai gyilkosságok olyan időszakban történtek, amikor Andrés Manuel López Obrador elnök biztonsági stratégiája viták kereszttüzébe került: az országban gyakori erőszakos bűncselekmények megfékezésére

az elnök a rendőrség helyett óriási felelősséget helyezett a hadseregre.

San Miguel Totolapan konfliktusoktól sújtott területen, a több drogbanda harcainak kereszttüzében lévő Tierra Calientében helyezkedik el. 2016-ban a helyi lakosoknak elegük lett az egyik banda, a Los Tequileros által elkövetett emberrablásokat,

ezért foglyul ejtették a banda vezérének édesanyját, hogy a többieket szabadon bocsássák cserébe.

„Cuernavacában két motoros fegyveres férfi lőtte agyon Gabriela Marin képviselőt, miközben egy járműből szállt ki” - közölte Morelos állam főügyésze. Morelos kormányzója a Twitteren elítélte a támadást, és hozzátette, hogy a biztonsági erők a támadó keresésére indultak.

A López Obrador elnöksége idején megölt mexikói polgármesterek száma 18-ra, a meggyilkolt képviselőké nyolcra emelkedett.

Az interneten terjed egy videó a városházán agyonlőtt emberek holttesteiről, amelynek a hitelességét nehéz ellenőrizni, mi nem mutatjuk meg, de cikkünk írásakor elérhető - figyelem, csak 18 éven felülieknek, és erős idegzetűeknek való felvétel - ide kattintva.