Megrendült a bizalom: Leminősítette a Fitch az Egyesült Királyságot

A világ 10 legerősebb fizetőeszköze, Angol font
4. Angol font
Vágólapra másolva!
Egymás után a második nagy hitelminősítő mondott határozott ítéletet a brit kormány miniköltségvetéséről, amelynek következtében egy hónap alatt legalább 300 milliárd font tűnt el a piacról - derül ki a vg.hu összeállításából.
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings negatívra csökkentette a brit államadósságra vonatkozó hitelminősítés kilátását, napokkal azután, hogy a Standard & Poor's is hasonló lépést tett a kormány szeptember 23-i költségvetési nyilatkozatát követően.

– indokolta a lépést a hitelminősítő.

A brit ellenzéki pártokhoz hasonlóan a Fitch is bírálta, hogy a miniköltségvetéshez a szokásokkal ellentétben nem csatolták a brit kormány számára költségvetési és makrogazdasági előrejelzéseket készítő, de független elemzőintézetként működő Office for Budget Responsibility (OBR) elemzését.

Megrendült a bizalom: leminősítette a Fitch az Egyesült Királyságot. A kép illusztráció! Forrás: Shutterstock

A hitelminősítő szerint a független költségvetési előrejelzések hiánya, valamint az, hogy a miniköltségvetés nyilvánvaló összeütközésben van a Bank of England (BoE) inflációellenes stratégiájával, negatívan hatott a pénzügyi piacok bizalmára és a politikai keretrendszer hitelességére, ami a hitelminősítés egyik legfontosabb, régóta fennálló erőssége.

A Fitch azonban fenntartotta Nagy-Britanniára vonatkozó „AA–" hitelminősítését, ami egy fokozattal alacsonyabb az S&P-énél.

A font a szerda éjszaka nyilvánosságra hozott döntés ellenére csütörtök délelőtt tartotta a dollárral szemben az 1,13-os szintet,

de elemzők szerint felmerül a kérdés, hogy év végére eléri-e a paritást az amerikai devizával szemben, miután a miniköltségvetés bejelentése után rekordmélységbe, 1,03-os szintre süllyedt.

A Reuters felmérése szerint szakértők arra számítanak, hogy egy év múlva a jelenleginél 3,6 százalékkal erősebb lesz.

A Bloomberg összeállítása szerint Liz Truss kormányának első hónapja legalább 300 milliárd font értéket tüntetett el a részvény- és kötvénypiacok együttes értékéből, mert megrendült az Egyesült Királyságba vetett bizalom.