Globális riasztást adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután rengetegen meghaltak Gambiában több, Indiában gyártott köhögés elleni szirup miatt.

Eddig összesen 66 gyerek halálát hozták összefüggésbe az indiai köptetőkkel, amik komoly vesekárosodást okoznak. Az orvosok július végén észlelték, hogy nőtt az akut vesesérülések száma az öt év alatti gyerekeknél, ezután indított vizsgálatot a WHO.

A WHO honlapján közölt tájékoztatás szerint négy terméket azonosítottak Gambiában, de más országokba is kerülhetett belőlük:

  • Promethazine Oral Solution,
  • Kofexmalin köhögés elleni szirup babáknak,
  • Makoff köhögés elleni szirup babáknak és
  • Magrip N Cold szirup.

Az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztetett, senki ne használja ezeket, mert súlyos sérülést, vagy akár halált okozhatnak, különösen a gyerekeknél.

A gambiai kormány arra kérte az embereket, a szirupok helyett használjanak tablettákat - IllusztrációForrás: Shutterstock

A termékeket egy indiai cég, a Maiden Pharmaceuticals gyártotta, amely nem vállalt garanciát azok biztonságára vonatkozóan – közölte a WHO. A cég egyelőre nem nyilatkozott az ügyben – írja a BBC.

A WHO szerint a termékek mintáinak laboratóriumi elemzése megerősítette, hogy

elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt tartalmaznak.

Ezek az anyagok mérgezőek, és hasi fájdalmat, hányást, hasmenést, vizeletürítési képtelenséget, fejfájást, megváltozott mentális állapotot valamint akut vesekárosodást okoznak.

A gambiai kormány azóta felfüggesztette az összes paracetamol hatóanyagú szirup használatát, és arra buzdította az embereket, hogy használjanak helyette tablettákat.