Több nő és gyerek megfulladt, amikor egy fegyveres támadás elől menekültek Nigéria északi részén - közölték csütörtökön a lakosok és egy kormánytisztviselő.

A menekülők csónakja felborult, miközben ismeretlen fegyveresek szerda este órákig tartó támadása elől menekültek a Zamfara államban - számolt be Ibrahim Zauma, egy helyi lakos.

Eddig 13 holttest került elő.

Nem volt világos, hogy hány ember fulladhatott meg, de sokan, akik elmenekültek otthonukból, nem tértek vissza a területre, amelynek biztonsága több mint 24 órával az erőszak után is ingatag maradt.

Ibrahim Bello, a zamfara-i kormány szóvivője megerősítette a támadás tényét. Azt mondta, nem tudni hányan fulladtak meg, amikor két csónakkal megpróbáltak elmenekülni.

A fegyveres csoportok által elkövetett erőszakos cselekmények elsősorban Nigéria északnyugati és középső régióinak közösségeit célozzák.

A hatóságok a támadásokért gyakran a fulani muzulmán törzshez tartozó, többnyire fiatal pásztorok egy csoportját teszik felelőssé, akik a közösségek és a pásztorok közötti, a vízhez és a földhöz való korlátozott hozzáférés miatt kialakult konfliktusba keveredtek.

A helyi közösségek és a pásztorok közötti halálos összecsapások dacolnak az erőszak megfékezésére irányuló kormányzati intézkedésekkel, bár a biztonsági erők a közelmúltban bejelentettek néhány letartóztatást és fegyverek lefoglalását.