Megtorpant a francia gazdaság, jövőre recesszió jön

gazdaság, növekedés, illuszráció 
 
 Businessman,Hand,Working,With,New,Modern,Computer,And,Business,Strategy education,project,competition,solution,brand,businessman,plan,go
businessman hand working with new modern computer and business strategy as concept
Vágólapra másolva!
A francia jegybank szerint 2023-ban az erősödő bizonytalanság és a gyorsan emelkedő energiaárak miatt a gazdaság teljesítménye a mínusz 0,5 és plusz 0,8 százalék között alakul jövőre.
Vágólapra másolva!

A Banque de France arra számít, hogy a korábban jelzett 0,3 százalék helyett csak 0,25 százalékkal növekedett a harmadik negyedévben Európa harmadik legnagyobb gazdasága. Az energiaválság, valamint az ellátási és munkaerő-felvételi nehézségek által jellemzett gazdasági környezetben az aktivitás összességében továbbra is rugalmas, de az ipar jobban érintett, mint más ágazatok – figyelmeztetett rá a francia jegybank

Jövőre recesszióba kerülhet európa harmadik legnagyobb gazdasága. (illusztráció) Forrás: shutterstock

.

Az üzleti aktivitás az iparban szinten maradt szeptemberben a várt enyhe növekedés helyett, míg a szolgáltatási szektorban tovább nőtt a központi bank 8500 vállalatvezető körében végzett felmérésének eredménye alapján.

A cégvezetők azonban egyre jobban aggódnak az energiaárak és az esetleges áramkimaradások miatt.

Bár Franciaország az orosz gáztól kevéssé függ, az energiaellátásban kulcsszerepet játszó 56 atomerőmű közül jelenleg 32 karbantartási munkálatok miatt áll. Az ipari oldalon nagyon erősen nő a bizonytalanság – nyilatkozta Francois Villeroy de Galhau, a jegybank kormányzója a France Culture rádiónak.

A cégek nem tudják, mennyibe kerül majd az energia, és néhány esetben még azt sem, hogy lesz-e egyáltalán.

Az ipari cégek pénzforgalmi feszültséggel küzdenek. A legnagyobb nehézségekkel nyilvánvalóan a leginkább energiaigényes vállalatok, így a vegyi- és acélipari cégek néznek szembe. Ami a teljes, 2022-es évet illeti, a jegybank 2,6 százalékot vár, a jövő évi azonban a prognózis szerint bárhol lehet mínusz 0,5 és plusz 0,8 százalék között.