Súlyos korrupciós botrány Ursula von der Leyen körül

Ursula VON DER LEYEN, von der leyen, Európai Bizottság elnöke, európai bizottság
MADRID, SPAIN - JUNE 29: European Commission President Ursula von der Leyen attends the second session of the NATO Summit in Madrid, Spain on June 29, 2022. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Ursula von der Leyen 2021 márciusában előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a részletekről a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A részletekről von der Leyen nem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van - számol be minderről a Ripost.
Vágólapra másolva!

Először a New York Times írt arról tavaly áprilisban, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozta tető alá a BioNTech-Pfizerrel kötött óriási összegű oltóanyag-szerződést. Személyesen intézte a szerződéskötést a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott tárgyalásain.

Albert Bourla, a Pfizer főnöke Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A részleteket telefonon és SMS-eken egyeztették. Ezek után 2021 májusában a Bizottság megállapodott a BioNTech/Pfizer 1,8 milliárd adagjának szállításáról.

A mintegy 35 milliárd eurós üzlet ügyében vizsgálat indult, de az Európai Bizottság nem találta meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég főnöke között váltott SMS-eket – állt az uniós ügyvezető az uniós ombudsmannak címzett, 2022. június 29-én közzétett levelében

- írta az euobserver.com.

Még ezt megelőzően, egy február 16-i sajtótájékoztatón az Európai Parlament öt képviselője keményen bírálta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, és a vakcinabeszerzésben játszott szerepe miatt felszólították, hogy mondjon le tisztségéről. Stasys Jakeliunas litván EP-képviselő szerint Ursula von der Leyen elnök férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója. Tanácsadóként dolgozik egy európai egészségügyi piaci tanácsadó cégénél is.

Ezért a képviselő úgy véli, emiatt is összeférhetetlen, hogy a Bizottság elnöke egyszemélyben tárgyaljon vakcinabeszerzésről.

Sok az egybevágó és megválaszolatlan kérdés (illusztráció) Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Amikor Heiko von der Leyen csatlakozott az Orgenesis igazgatótanácsához, az Európai Bizottság éppen egy sor szerződést kötött gyógyszergyártó cégekkel 2020 augusztusa és novembere között, köztük kettőt a Pfizer/BioNTech társasággal. Az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel a hírvivő RNS-en alapuló genetikai terápiákban való részesedései révén.

Az említett sajtótájékoztatón Cristian Terhes román EP-képviselő is bírálta az átláthatóság hiányát a COVID-19 oltóanyagok beszerzésével kapcsolatban. Közölte: az oltóanyaggyártókkal (Pfizer és Moderna) kötött szerződések sok oldalnyi sötétített, kitakart szöveget tartalmaznak.

– mondta Cristian Terhes román EP-képviselő.

A Bizottság tehát nem találja az SMS-üzeneteket, de korábban azzal érvelt, hogy az ilyen típusú "rövid életű és mulandó" kommunikáció nem tartozik a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó uniós átláthatósági szabályok hatálya alá.

- mondta Vera Jourova, az EU átláthatósági biztosa Emily O'Reilly ombudsmannak írt levelében.
Kathleen Van Brempt belga szocialista európai parlamenti képviselő, aki a parlament COVID-19-cel foglalkozó különbizottságának elnöke, elfogadhatatlannak ítélte a bizottság válaszát.

- írta a Twitteren. A Politicónak pedig azt mondta, az átláthatóság hiánya tovább erősíti azt a véleményt, hogy az EU a multinacionális cégek zsebében van.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Bizottság elnöke bajba került az „eltűnő" szöveges üzenetek miatt

Ursula von der Leyen magánérdekcsoportokhoz fűződő szoros kapcsolataira akkor derült fény, amikor Angela Merkel kormányának védelmi minisztere volt.

Ursula von der Leyennek nem ez az első cégekkel kapcsolatos kétes ügylete Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Miután Katrin Sudert, a McKinsey német leányvállalatának korábbi vezetőjét nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, és három év alatt összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait, pályázati kiírás nélkül.

A Bundestag parlamenti vizsgálóbizottságot állított fel, amely lefoglalta a miniszter két professzionális mobiltelefonját. Sajnos a rajta levő tartalmakat „véletlenül" törölték. Ursula von der Leyen megpróbálta megnyugtatni a bizottság tagjait, hogy „nincs rajtuk fontos üzenet". Röviden, úgy tűnik, hogy szöveges üzeneteinek „elmúló" jellege már régen kialakult!

A német sajtó megjegyezte, hogy David von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének egyik fia 2015 és 2019 között dolgozott a McKinseynél, vagyis abban az időben, amikor édesanyja védelmi miniszter volt, és Katrin Sudert alkalmazta államtitkárnak. A Forbes becslése szerint a 65 országban jelen lévő cég mind a magán-, mind a közszférának értékesíti vagy „kínálja" tanácsait a covid-járvány kezeléséhez.

Belgiumban, Franciaországban és sok más nyugati országban vették igénybe szolgáltatásait a vakcinastratégiáik meghatározásában és végrehajtásában.

Mi állhat a háttérben?

A McKinsey már 2020 márciusában írt Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztosnak, és azt javasolta, hogy „küldjenek önkéntes válságreagáló csoportot az uniós intézmények megfelelő struktúrájába". Miközben továbbra is tanácsot ad Big Pharma ügyfelei számára, vagyis a McKinsey így hozzáférhetett az európai politikai koordinációs folyamat lényegéhez, mindezt rendkívül átláthatatlan módon, mivel szolgáltatásainak pro bono, fizetés nélküli alapon történő felajánlása lehetővé tette számára, hogy elkerülje a nyilvános pályáztatást. Az Európai Bizottság pedig megtagadta a McKinsey pro bono tevékenységeivel kapcsolatos dokumentumok többségének nyilvánosságra hozatalát.

A Cégnek becézett McKinsey nagyon hatékony hálózatok életre keltésében és érdekközösségek létrehozásában nemzeti, európai és nemzetközi szinten.

Nem az első eset, hogy eltűnnek a Bizottság elnökének az üzenetei Forrás: AFP/Fabrice Coffrini/ Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

David von der Leyen esete nem egyedülálló a befolyásolási technikák között. A McKinsey nem zárkózik el attól, hogy politikai vezetők más gyermekeit is felvegye alkalmazottai közé. Például Victor Fabius, a volt francia miniszterelnök és az Alkotmánytanács jelenlegi elnökének fiát. Röviden, a McKinsey kulcsszerepet játszik a legtöbb nyugati országban számos kereskedelmi kérdésben, beleértve az oltási kampányt is. Megemlíthető az is, hogy a McKinsey tanácsot adott az opioidgyártóknak az OxyContin értékesítésének "turbózására", stratégiákat javasolt az OxyContint túladagoló tinédzser anyák érzelmi üzeneteinek ellensúlyozására, és segíti az opioidgyártókat a szabályozás megkerülésében.

2021 februárjában a McKinsey 49 állam főügyészeivel kötött megállapodást. A cég beleegyezett, hogy közel 600 millió dollárt fizet az OxyContin értékesítésének előmozdításában játszott szerepével kapcsolatos vizsgálatok rendezésére. A Pfizer 2021-ben új vezető üzletkötőnek vette fel Aamir Malikot, a McKinsey & Companytől üzleti innovációs igazgatónak.

Fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Pfizerrel kötött uniós szerződés miatt. De további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt. Az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója, Albert Bourla időközben közölte: nem hajlandó megjelenni az ügyet vizsgáló uniós testület előtt. Megjegyzendő, hogy a Bizottság nem a befolyásolási csoportok és a magánérdekek képviselője, hanem a Szerződések őre, a jogállamiság és az európai általános érdekek garatálója.

Elképzelhető-e tehát, hogy von der Leyen elnök és az Európai Bizottság ne válaszoljon a több tízmilliárdnyi közpénzt érintő szerződéshez kapcsolódó kérdésekre?