Már 2015-ben NATO-drónt találtak az Északi Áramlaton

Északi áramlat gázszivárgás, gáz,    Sweden reports 4th leak on Nord Stream pipelines leak,Nord Stream,Pipelines,Russia-Ukraine war,Sweden Horizontal
AT SEA, SWEDEN - SEPTEMBER 29: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - "SWEDISH COAST GUARD / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) A gas leak causes bubbles on the surface of the water at Sea in Sweden on September 29, 2022. A fourth leak was reported Thursday in the Nord Stream gas pipelines off the coast of Sweden, authorities said. "There are two emissions in the Swedish economic zone, a larger one at Nord Stream 1 and a smaller one at Nord Stream 2," the Swedish Coast Guard said in a press statement. Swedish Coast Guard / Handout / Anadolu Agency (Photo by Swedish Coast Guard / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A 2015-ös eset idején nem árulták el, milyen katonai eszköz közelítette meg a vezetéket, ma már tudjuk, hogy a NATO-nál rendszeresített aknamentesítő drónról van szó - írja a Világgzazdaság.
Vágólapra másolva!

A NATO-hoz tartozó aknamentesítőt találtak az Északi Áramlat gázvezetéken 2015-ben – közölte a Gazprom szóvivője hétfőn. Az Északi Áramlat akkoriban kiadott jelentése szerint a hadianyagot a svéd hadsereg távolította el, ám akkor nem árulták el, hogy milyen eszközről van szó.

Máig tisztázatlan körülmények között rongálódtak meg a vezetékek a dán és svéd felségvizeken. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Swedish Coast Guard / Handout

Az orosz gázipari óriás szóvivője, Szergej Kuprijanov az orosz állami tévének nyilatkozva elmondta, hogy a kérdéses eszköz a NATO SeaFox nevet viselő aknaszedő drónja volt, amelyet körülbelül 40 méter mélyről hoztak felszínre, ám előtte elővigyázatosságból le kellett állítani a gázszállítást egy időre. A svájci székhelyű Nord Stream AG-ben, a vezeték üzemeltetőjében a Gazpromnak 51 százalékos tulajdonrésze van – írja a Reuters.

Az Északi Áramlat 1. és 2. vezetékeiből szeptember végén kezdett szivárogni gáz, mint később kiderült, valószínűleg robbantások miatt. A Balti-tengerben futó vezeték ekkor ugyan nem üzemelt, ám a vezeték elleni szabotázs kapcsán a nyugati országok Moszkvát vádolják, míg az oroszok szerint az Egyesült Államok állhat az eset mögött.