Az Államtanács döntése értelmében ezentúl a magániskolákban tanuló fogyatékkal élő gyermekek segítők nélkül kénytelenek enni a menzán - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A portál szerint az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus embertelennek nevezte, hogy állami pénzen oktatják az illegális migránsok gyerekeit, a segítségre szoruló francia diákokat viszont magukra hagyja a kormány.

A portál arról számol be, hogy megdöbbentő tényre hívta fel a figyelmet egy francia édesanya, aki az egyik közösségi oldalon osztotta meg fogyatékkal élő kisfia fényképét, amin az látszik, hogy a kisfiú az édesanyja autójában tölti az ebédszünetet.

Hozzáteszik: ebben még talán nem lenne semmi különös, de a posztban az anyuka felhívja rá a figyelmet, hogy

a kisfiú azért eszik az autóban, mert az iskolai étkezőben senki nincs, aki segíthetne fogyatékkal élő gyermekének megebédelni.

Az Államtanács ugyanis 2020 novemberében elfogadott egy olyan rendeletet, melynek értelmében a továbbiakban már nem a nemzeti oktatás keretében kell biztosítani a fogyatékkal élő tanulók számára az iskolai segítők bérét a tanórán kívüli időben és az ebédszünetben.

A rendelet 2022 szeptemberétől lépett érvénybe, előírva, hogy a közintézmények esetében a helyi önkormányzatoknak kell átvállalniuk az iskolai segítők kifizetését a fent említett, oktatási időn kívüli időszakokban, a rendelet azonban nem tér ki a magánintézményekben tanuló gyermekek gondozására. Az édesanya bejegyzése alapján az iskola vezetése nem tud segítőt biztosítani a kisfiú mellé, ezért két lehetőséget ajánlott fel a szülőknek.

Az egyik az, hogy a gyermek ne az iskolában, hanem otthon ebédeljen, de az nem megoldható, mert az étkezés közel ötven percig tart, az ebédszünet viszont csak 55 perces és 15 percre laknak az iskolától, tehát nem érne vissza időben. A másik lehetőség az iskola szerint az lenne, hogy a fiú egyik rokona menjen be az iskolába, hogy segítsen neki az étkezésnél, de a fiú ezt nem szeretné, mert ötödik osztályosként már kínosnak érezné a helyzetet.

Az édesanya kétségbeesve kérdezi posztjában, hogy hol marad a befogadás fogyatékkal élő fia számára? Az asszony azt is kiemeli, hogy nem tud munkát vállalni, mert neki kell a fiára vigyáznia ebédidőben, aki az anyuka autójában eszi meg az ebédjét, hozzátéve, hogy nem az ő fia az egyetlen, aki ilyen helyzetbe került.

Az Államtanács döntése sokaknak okoz gondot

A Francia Tartományok Közgyűlése (ADF) tájékoztatása szerint megyénként pár tucatnyira tehető azoknak a diákoknak a száma, akiket érint az Államtanács döntése. A Francia Polgármesterek Szövetsége (AMF) oktatási bizottságának társelnöke, Frédéric Leturque szerint

az Államtanács lehetetlen helyzetbe hozta a városvezetést, különösen a kisvárosokban, ahol nincs mód arra, hogy kifizessék a fogyatékkal élő gyermekek segítőit tanítási időn kívül, a polgármesterek szerint ez kizárólag az állam felelőssége.

Az abszurd történetre reagált az egyik legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Marine Le Pen is, aki a Twitteren egész egyszerűen embertelennek nevezte az eljárást. Hozzátette, hogy

míg állami költségen hazatelepítik a francia állampolgárságú dzsihádista szülők gyerekeit és az illegális migránsok gyermekei számára oktatást biztosít a francia állam, addig a fogyatékkal élő francia gyermekek menzai segítőit nem biztosítja.