Novák Katalin: A visegrádi együttműködés él és virágzik

DUDA, Andrzej; NOVÁK Katalin; ZEMAN, Milos; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2022. október 11. Andrzej Duda lengyel (b1), Zuzana Caputova szlovák (b2), Milos Zeman cseh (b3) és Novák Katalin magyar köztársasági elnök (b4) a V4-ek elnöki szintű találkozóján Pozsonyban a Prímás Palotában 2022. október 11-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A visegrádi négyeknek van közös mondanivalója Európa és a világ számára, együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség - minderről Novák Katalin, köztársasági elnök beszélt a visegrádi államfők pozsonyi csúcstalálkozóját követő keddi tájékoztatóján. Milos Zeman cseh elnök szerint a V4-es csoportnak ki kéne bővülnie Szlovéniával. Andrzej Duda arról beszélt, hogy kétmillió ukrán menekült maradt Lengyelországban, az Európai Bizottság semmilyen segítséget nem adott, míg Zuzana Caputová szlovák elnök tiszteletben tartja azt a magyar álláspontot, hogy nem küldünk fegyvereket Ukrajnának. 
Vágólapra másolva!

Valóban őszinte légkörben tudtunk egymással beszélni a legsúlyosabb kihívásokról - mondta Novák Katalin, aki először vett részt a visegrádi négyek találkozóján.

Ma a visegrádi négyeknek van közös mondanivalója Európa és a világ számára, együtt erő vagyunk, szerteszét gyengeség -

közölte a magyar államfő. Novák Katalin felidézte, hogy a 2015-ös migrációs válság során is összetartottak, míg most is összetartunk, mert egy elfogadhatatlan támadás érte a négy ország közül hárommal határos Ukrajnát.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Mindent meg kell tenni a nukleáris eszkalációval szemben - mondta a magyar államfő.

Novák Katalin kiemelte, a magyar embereknek van közvetlen élménye arról, hogy milyen a háború a szomszédban, ilyen volt a délszláv háború. Ráadásul a kárpátaljai magyarok is érintettek, mivel legalább 200 magyar vesztette életét a konfliktusban - mondta az államfő. Magyarország álláspontja egyértelmű: nem lehet civileket támadni, és nukleáris csapással fenyegetni.

Sokan temették a V4-ek együttműködését, de az együttműködés él és virágzik -

mondta kérdésre Novák Katalin. A kölcsönös tisztelet talaján kell állnunk, amikor egy másik ország álláspontjának a megértését szeretnénk - mondta az államfő. Nincsen áthidalhatatlan különbség az álláspontunkban. Ha ezt sikerül megőríznünk, akkor az a V4-ek továbra is Európa szíve és motorjai lesznek - tette hozzá.

Magyarország kitart a rezsicsökkentés mellett

Az energiaválságról azt mondta az államfő, hogy Magyarország mindent megtesz az energetikai függetlensége érdekében, ez egy hosszútávú cél. Éppen ezért igyekszünk alternatív forrásokat találni, és visszafogtuk a fogyasztást - tette hozzá.

mondta az államfő. A kritikus infrastruktúra elleni támadások elfogadhatatlanok a számunkra.

A magyar államfő külön szólt az illegális bevándorlás veszélyeiről, és ez a fenyegetés ott van a magyar déli határ mentán.

A hosszútávú célkitűzésünk egy igazságos béke elérése - tette hozzá. Mindent meg fogunk tenni egy igazságos béke érdekében, és meg kell őriznünk az európai biztonságos életet a gyermekeink számára - hangsúlyozta Novák Katalin.

Magyarország eddig is támogatta a szankciókat, de azokban figyelemmel kell lenni az egyes tagországok sajátosságaira - mondta kérdésre Novák Katalin.

Duda: Kétmillió ukrán menekült maradt Lengyelországban

Nyitott módon, egy baráti csoportban folytattunk őszinte párbeszédet a legfontosabb kérdésekről - mondta Andrzej Duda. A lengyel államfő közölte, a háború több millió menekült formájában öltött testet. Kétmillió ukrán menekült maradt Lengyelországban - tette hozzá.

Háborús bűncselekménynek nevezte az Ukrajna területén történt hétfői orosz támadásokat a lengyel elnök. Bízik benne, hogy a háborús bűnök elkövetőit elszámoltatják. Reméli, hogy az ukránok visszafoglalják a 2014-óta elvesztett területeiket.

Andrzej Duda szerint is az elszálló energiaárak állnak a magas infláció mögött Forrás: AFP/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Duda szólt arról is, az oroszok minden margón túl találják magukat, ha nukleáris fegyvereket vetnek be.

A lengyel államfő szerint erősíteni kell az energetikai együttműködést az érintett országok között is. Hamarosan működni fog a Balti-gázvezeték, így Norvégiából érkezhet földgáz, mindez pedig nagyban segíti a diverzifikációt. Duda közölte, hogy az inflációt nagyban hajtja az energiaárak elszállása.

Duda kérdésre elmondta, hogy mindegyik V4-ország a saját lehetőségei mentén segíti Ukrajnát.

Semmilyen segítséget nem kaptunk az Európai Bizottságtól az ukrajnai menekültek megsegítése területén - mondta.

Zeman: Nem vagyok egy Greta Thunberg

Hat hónap múlva véget ér 32 éves politikai pályafutásom, ezért is volt fontos számomra ez a találkozó - mondta Milos Zeman cseh elnök. Meg kell akadályoznunk annak a kockázatát, hogy mi legyünk az utolsó vezeők a harmadik világháború előtt, és ezt a kockázatot csökkenteni kell - tette hozzá.

A green dealről azt mondta, hogy ő nem egy Greta Thunberg. Zeman tiszteletben tartja, hogy létezik klímaváltozás, de először a Földön lévő emberekről kellene gondoskodni.

Zeman utolsó V4-es csúcs volt a mostani Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Vitvitsky

Zeman kérdésre elmondta, hogy nem szereti a totalitárius időkre emlékeztető véleményegységet. Magyarország töbek között aknamentesítésben segíti Ukrajnát.

Visegrád már beizonyította a fontosságát és jelentőségét, hogy illegális migránsokat a kvótarendszer révén osszannak szét - mondta kérdésre cseh elnök.

Igazságos béke

Zuzana Caputova, Szlovákia köztásasági elnöke arról beszélt, mindegyik visegrádi ország potenciális biztonsági fenyegetésnek van kitéve. Oroszország kiterjedt támadásokat hajtott végre a civilek ellen, mindez a nemzetközi jog megszegése - tette hozzá.

Mindegyikünk igazságos békét szeretne - mondta Caputová. A békéhez elegendő, hogy az orosz csapatok elhagyják Ukrajna területét. A háború hatásairól azt mondta, hogy mindegyik államot érinti az ukrán menekülthullám. Mindegyik országban nagyon erős volt a szolidaritás a menekültek irányába - monta az államfő.

Caputová: Szlovákiában európai gázársapkára lenne szükség Forrás: AFP//Joe Klamar

Beszámolt arról is, hogy a négy videgrádi ország közül három katonai segítséget is ad Ukrajnának. Mindegyik ország támogatja a nyolcadik szankciós csomagot, de csökkenteni kell a szankciók hatását az állampolgárokra - mondta Caputová.

Az energiatakarékosság és energiahatékonyság kerül a középpontba Szlovákiában is - tette hozzá. Caputová elmondta, őszintén cseréltek eszmét azon kérdésekről, amiben nem értettek egyet.

A szlovák államfő kérdésre elmondta, tiszteletben tartják azt a magyar álláspontot, hogy nem küldenek fegyvereket Ukrajnának.

Ezek voltak a legfőbb témák

"V4 államfői találkozón veszek részt Pozsonyban" - posztolta korábban Novák Katalin, hangsúlyozva: közösen próbálnak válaszokat találni az orosz-ukrán háború okozta társadalmi és gazdasági kihívásokra, és az egyre súlyosbodó energiaválságra.

Andrzej Duda lengyel, Zuzana Caputova szlovák, Milos Zeman cseh és Novák Katalin magyar köztársasági elnök a V4-ek elnöki szintű találkozóján Pozsonyban a Prímási Palotában 2022. október 11-én Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Különösen fontos volt a keddi pozsonyi csúcs, hiszen legutóbb több mint másfél éve találkoztak személyesen, teljes létszámban a Visegrádi Együttműködés országainak elnökei - írta a köztársasági elnök a pozsonyi V4-es elnöki csúcstalálkozóról, melyen Zuzana Caputová szlovák, valamint Miloš Zeman cseh és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök vesz részt.

"Ez a négy ország – Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország – jelenti a modern Közép-Európa centrumát" - írja Facsbook posztjában Novák Katalin.

"Összetartozunk, összeköt bennünket a történelmi sorsközösség, a kultúra, a szabadság iránti vágy. Közösen gondolkodunk és próbálunk válaszokat találni az orosz-ukrán háború okozta társadalmi és gazdasági kihívásokra, valamint az egyre súlyosbodó energiaválságra" - fogalmazott a köztársasági elnök.

A pozsonyi elnöki csúcstalálkozón a napirendjén a regionális biztonság az orosz-ukrán háború fényében, az energiaválság, a zöld átmenet és a közös európai megoldások voltak.