A franciaországi atomerőművekben folyó sztrájk miatt leáll a létfontosságú karbantartási munka

power plant smoke, erőmű, füst, környezet, szennyezés, illusztráció
France, Cruas, 2021-04-19. The Cruas-Meysse nuclear power plant is located on the Rhone River. It is equipped with 4 nuclear reactors of 915 MW, i.e. a total of 3660 MW. Photography by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. France, Cruas, 2021-04-19. La centrale nucleaire de Cruas-Meysse est situee au bord du fleuve Rhone. Elle est dotee de 4 reacteurs nucleaires de 915 MW, soit un total de 3 660 MW. Photographie de Nicolas Guyonnet / Hans Lucas. (Photo by Nicolas Guyonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Vágólapra másolva!
A fizetési követelésekkel kapcsolatos munkabeszüntetés miatt öt franciaországi atomreaktorban leállt a karbantartási munka, a többi között a Lyon melletti Bugey atomerőműben, de a létesítmények teljesítményét nem csökkentették - jelentette be a francia FNME szakszervezet egy képviselője szerdán.
Vágólapra másolva!

Virginie Neumayer a Reuters hírügynökségnek azt is megerősítette, hogy az FNME írásban a támogatásáról biztosította a TotalEnergies francia és az Esso-ExxonMobil amerikai olajipari nagyvállalat finomítóiban és kőolajtárolóiban sztrájkoló munkásokat.

Franciaországban több tucat atomerőműben végeznek karbantartást ami miatt veszélybe került az ország energiaellátása. Forrás: Hans Lucas via AFP/Nicolas Guyonnet

- fogalmazott Neumayer.

A Bugey atomerőmű 4-es reaktorát jelenleg lekapcsolták karbantartás miatt.

A Franciaországban fokozódó üzemanyag-ellátási problémák miatt az ellenzék és a lakosság által egyre nagyobb nyomás alá kerülő kormány kedden bejelentette: hatóságilag kötelezi az Esso-Exxonmobil amerikai olajipari vállalat olajraktárainak dolgozóit a blokád beszüntetésére, miután a cég többségi szakszervezetei aláírták a bérmegállapodást.

A francia kormány szerdán meg is indította első hatósági eljárást az Esso-ExxonMobil kőolajtároló blokádjának feloldására az ország északnyugati részén.

A TotalEnergies francia olajipari vállalat és az Esso-Exxonmobil dolgozói harmadik hete sztrájkolnak fizetésemelést követelve. A franciaországi töltőállomások mintegy harmadánál alakult ki ellátási probléma, és átlagosan három órát kellett várakozni azon állomások előtt, ahol van üzemanyag. A nyitva tartó benzinkutaknál viszont folyamatosan emelkedik az üzemanyag ára.

Az EDF francia áramszolgáltató keddi bejelentése szerint franciaországi nukleáris erőműveiben szeptemberben az egy évvel korábbi adathoz képest 37,2 százalékkal csökkent a termelés, elsősorban a korrózió által érintett vezetékhálózatok karbantartása miatt.

Az EDF a honlapján azt is bejelentette, hogy Franciaországban a 2021 januárja és szeptembere közötti teljes nukleáris áramtermeléshez képest az idei év első 9 hónapjában 22 százalékkal csökkent az össztermelés.

Ehhez képest az EDF nagy-britanniai atomerőműveinek összteljesítménye szeptemberben éves alapon 19,9 százalékkal nőtt, míg az idei év első 9 hónapjában 11,2 százalékkal nőtt az áramtermelés a tavalyi év azonos időszakához képest.