Németország recesszióba süllyedt az energiaválság miatt

németország, német gazdaság, recesszió, illusztráció, frankfurti tőzsde
Vágólapra másolva!
Robert Habeck gazdasági miniszter megerősítette: a német gazdaságban recesszió kezdődött, és várhatón eltart legalább a jövő év elejéig. Nem jó hír a németek gazdasági partnereinek, Közép-Európát is beleértve - írja cikkében a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Immár hivatalos kormányzati várakozás: Németország recesszióban van, és marad a jövő év elejéig. Robert Habeck gazdasági miniszter erősítette meg a Reuters jelentése szerint szerdán: Európa legnagyobb gazdasága – Közép-Európa egyik legfontosabb kereskedelmi és befektetési partnere – már a harmadik negyedévtől zsugorodásnak indulhatott, és várhatóan még a jövő év első negyedében is recesszióban lesz.

Robert Habeck, német gazdasági miniszter Forrás: Twitter

Az ok az energiaválság, az árak elszabadulása és a kínálati fennakadások.

A német kormány korábban még 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt, de most már 0,4 százalékos visszaesésre számít. A minisztérium új gazdasági előrejelzéseinek további részleteit később sajtótájékoztatón ismertetik.

A Reuters forrásai szerint a 2022-es év egészére 2,2 százalék helyett már csak 1,4 százalékos növekedést vár a kormány. Az éves teljesítmény szintjén 2024-ben térhet vissza a növekedés, de nem elemi erővel: arra az évre 2,3 százalékos bővülést jósolnak.

Ami az inflációt illeti – amelyre szeptemberre 10 százalékot mértek –, az év átlagát tekintve a várakozás szerint – bár az elemzők szerint még csak most jön a neheze – nem lesz két számjegyű, viszont jövőre sem enyhül: 2022-re 7,9, a jövő évre 8 százalékot várnak Berlinben.

A források szerint a tényleges ráták erősen függnek attól, milyen mértékben sikerül megfékezni a földgázárak emelkedését.

Egészében az új előrejelzések nem okoznak meglepetést, hiszen a vezető kutatóintézetek már a múlt hónapban jóval pesszimistább képet vetítettek előre a korábbinál, 3,1 százalékos növekedés helyett 0,4 százalékos visszaesést jósolva átlagban a jövő évre.

A kilátások elborulását az energiaellátás biztosításáért a februári ukrajnai orosz invázió után indult küzdelem indokolja, amelynek során elszálltak az energiaköltségek.

A múlt héten Olaf Scholz kancellár hatalmas, 200 milliárd eurós energia-mentőcsomagot jelentett be, ami Európa-szerte kiverte a biztosítékot.