Kiderült: barbár módon szétfűrészelték az ukránok a munkácsi vár turulszobrát

Munkácsi vár, Munkács, vár, turul szobor
MUKACHEVO, UKRAINE-May 8, 2021: Statue of eagle close up on viewpoint in the medieval castle. Drone photo
Vágólapra másolva!
A helyi magyarok szerint olyan leplezetlenül magyarságellenes, ami a munkácsi várban álló turulszoborral történt csütörtökön, hogy lehetséges, hogy provokációról van szó – ez derül ki legalábbis a közösségi médiában tett bejegyzésekből. A nagy felháborodást keltő „akció" keretében ugyanis a munkácsi önkormányzati döntése után szinte azonnal lefűrészelték a lábairól a magyarság jelképének számító, történelmi szobrot, majd a torzót a várárokba lökték.
Vágólapra másolva!

Munkács önkormányzata már négy évvel ezelőtt meghirdette a várban álló magyar jelkép, a 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobor „cseréjét": írásba ugyan nem adták, hogy erre készülnek, de a turulszobor fotójával illusztrálták azt a pályázati felhívást, amely egy ukrán címer-emlékmű tervezéséről és kivitelezéséről szólt.

A Kárpátalja.ma a Zakarpattya online-ra hivatkozva annak idején azt írta: a tervezett emlékműcsere feltehetően

válasz a magyar kormány „ukránellenes és Ukrajnával szemben ellenséges retorikájára".

A munkácsi polgármesteri hivatalnak eltökélt szándéka volt már akkor, hogy Ukrajna állami jelképével (a háromágú szigonnyal) váltsa fel a Magyarország „katonai erejét jelképező" turul város fölé magasodó emlékművét.

A Munkácsi Városi Tanács közgyűlése végül – ahogy azt Facebook-bejegyzésében is közölte – csütörtökön, azaz 2022. október 13-án elfogadta a határozatot a turul-emlékmű eltávolításáról és az ukrán címer kihelyezéséről.

A magyar történelmi jelképet a döntés kihirdetése után rövidesen el is távolították az obeliszkről, azonban – és úgy tűnik, az újabb, sokkal nagyobb felháborodást már ez váltotta ki –

nem leemelték onnan, hanem a fényképek tanúsága szerint a kardot tartó madáralakot egyszerűen lefűrészelték a lábáról. Így most egy torzó maradt a szobor helyén: a kard és a madár karmai úgy tűnik, még ragaszkodnak az obeliszkhez...

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a turulszobor jelenleg a várárokban hever, ahová a talapzatáról taszították.

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben bontottak le az emlékművet, a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg pedig 1945-ben olvasztotta be a csaknem egytonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai magyar üzletember biztosította 2008-ban.

A háború kellős közepén ez a legfontosabb?

A magyar kormány részéről Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára reagált, közleményében megdöbbentőnek és felháborítónak nevezve a Munkácsi Városi Tanács Végrehajtó Bizottságának csütörtöki döntését, amellyel a munkácsi várból eltávolították a város jelképének számító turulszobrot.

Sajnálatosnak nevezte, hogy

egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket,

miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére. Potápi Árpád János szerint ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, és a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat. Felidézte:

Magyarország az orosz-ukrán háború kirobbanásától kezdve jó szomszédként segítette és segíti Ukrajnát és csaknem egymillió ukrán menekültet fogadott.

Az ukránok levakolták Európa földrajzi középpontját is

Az ukrajnai rahói járásban – valószínűleg az őszi tereprendezési munkálatok „részeként" – az ukránok egyszerűen eltüntették egy obeliszkről azt a vésett-aranyozott, 1880-as évekből való latin nyelvű feliratot, amely arról szólt: azon a ponton van Európa földrajzi középpontja.

Az esettel kapcsolatban Tetjana Kogutics újságíró az írta Facebook-oldalán:

„A felújítás során eltűntek a latin nyelvű arany betűk a Dilove tábláról. Átfestették őket!" – írta, és egy fotót is mellékelt.

Európa földrajzi középpontja Ukrajna rahói járásában, Dilove falu közelében található. Az erre emlékeztető kőtáblát a bécsi Császári Királyi Katonai Földrajzi Intézet geográfusai állították fel: 1885-1887-ben geodéziai felméréseket végeztek a Rahó és Szigót közötti vasútvonal tervezett építéséhez. A latin nyelvű felirat így szólt volt:

Vagyis:

A vésett felirat egy, a helyreállításra felkért művész szerint a barbár vakolás miatt nehezen kivitelezhető.