Magyarország nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen a világsztár rendező szerint

Kusturica, 2016, Tejben, vajban, szerelemben, On the Milky Road
Vágólapra másolva!
„Magyarország nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen" a háború okozta válságban, mondta a világhírű rendező, Emir Kusturica.
Vágólapra másolva!

Emir Kusturica, a Papa szolgálati útra ment, a Cigányok ideje vagy az Underground világhírű rendezője a szolnoki Alexandre Trauner (Trauner Sándor) Art/Film Fesztivál vendége volt, ahol a Magyar Hang beszámolója szerint többször is kitért a nagypolitikára, írja a Mandiner. (Trauner Sándor a világ egyik legnagyobb filmes díszlettervezője volt, a Legénylakás című Billy Wilder-remekművért Oscar-díjat kapott.)

„Magyarország nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen" a háború okozta válságban, mondta a világhírű rendező Forrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Zheng Huansong

Kusturica arról beszélt: Európa lényegében az Egyesült Államok gyarmata, ezt viszont sokan nem veszik észre.

Talán ez az ország még igen, és nem hagyja, hogy Európával együtt elsüllyedjen

– utalt hazánkra a rendező.

Tejben, vajban, szerelemben (On the Milky Road) Monica Belluccival Forrás: Independența Film / youtube

„Ha az Egyesült Államok harcolni akar Oroszországgal, miért nem Alaszka felől támad?” – tette fel a kérdést Kusturica, aki szerint az Egyesült Államok ma Európa pusztulására tör. Azt sem érti, Cannes-ban

Aki szerinte csak a szakadék felé sodor mindenkit. A világhírű filmrendező úgy látja, sokan egyre jobban eszkalálnák a konfliktust, amit ő végzetesnek tart.

Emir Kusturica egyébként a baloldalnak és Magyarországon például a 444-Telex-féle alternatív világnak is sokáig kedvenc rendezője volt, hiszen remekművei többrétegűek, így alkotásai felső rétege félművelten is könnyen befogadható, ráadásul egyes filmjei - főleg a Macska-jaj - viccesnek tűnnek. Cannes-i rekorder, hiszen kétszer kapott Arany Pálmát a világ legfontosabbnak tartott fesztiválján (háromszor senki sem). A boszniai háborúról alkotott véleményét még elfogadta a baloldal, a migránsválság idején viszont nem állt a bevándorlás mellé, azóta új kedvencek után kellett nézniük.