Ruszin-Szendi Romulusz: Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága

RUSZIN-SZENDI Romulusz, katonaság, katona, honvédség, honvéd, honvédelem, altiszt, avatás, eskü, eskütétel, ünnepély, hősök tere
Budapest, 2022. július 16. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka beszédet mond a Magyar Honvédség Altiszti Akadémián idén végzett honvéd altisztek ünnepélyes eskütételén a Hősök terén 2022. július 16-án. MTI/Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Magyarország számára rendkívül fontos a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága, és Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be abban, hogy ez a béke és biztonság fennmaradjon - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka az MTI-nek szerdán, miután megbeszélést folytatott Vasko Gjurchinovski altábornaggyal, az Észak-Macedón Fegyveres Erők vezérkarfőnökével.
Vágólapra másolva!

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy emlékeztetett rá: több mint ötszáz magyar katona szolgál folyamatosan a Nyugat-Balkánon, Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában. Kiemelte: Észak-Macedónia kulcsfontosságú szerepet tölt be annak érdekében, hogy a Nyugat-Balkán békéje és biztonsága fennmaradjon, ezért évente találkoznak az Észak-Macedón vezérkarfőnökkel, hogy megbeszéljék, ki hogyan látja a helyzetet.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka Forrás: MTI/Kovács Anikó

Az altábornagy elmondta, a szerdai megbeszélésen szóba került, hogy az együttműködés elmélyítése érdekében a magyar katonák részt vesznek az észak-macedón tréningeken, kiképzéseken.
Ruszin-Szendi Romulusz közölte: tárgyaltak továbbá az EUFOR Altheának a jövőjéről, a magyar haderőfejlesztésről és a macedón elképzelésekről is. A tárgyaláson szó esett a Közép-Európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (HQ MND-C) és a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoportjának (HUN eVA BG) szerepéről is a védelemben.

A honvédség parancsnoka hangsúlyozta: Magyarországot keletről és délről is fenyegetés éri, ezért a megbeszélésen szóba került az orosz-ukrán háború is. A NATO frontországaként Magyarország több információval rendelkezik, ezeket megosztottuk az észak-macedón vezérkari főnökkel - jegyezte meg.

A délről érkező, illegális migráció jelentette fenyegetéssel kapcsolatban az altábornagy elmondta, Észak-Macedónia tapasztalatai elengedhetetlenül fontosak ahhoz, hogy Magyarország is felkészüljön, "ha ez a fajta fenyegetés, nyomás még erősebbé válik".

Ruszin-Szendi Romulusz elmondta: a megbeszélésen szóba került Észak-Macedónia euroatlanti integrációja is, amit Magyarország eddig is támogatott, a többi balkáni ország csatlakozásával együtt.

- jelentette ki.