Gyertyafelvásárlásba kezdtek a britek az energiaválság miatt

All Saints Day 2018 In Rakowicki Cemetery Of Krakow 2018 Abundance ADULT BEST OF CHRISTIAN RELIGION Candle COMMEMORATION CHURCH City of Krakow Cracow Cracow - Poland Cultures Day Day Of The Dead Day of Death EU EU Church Eastern Europe Edition Editorial E
All Saints' Day celebration in Rakowicki Cemetery in Krakow. On the 1st November, All Saints Day, many people pay respects to dead family members, clean their family tombs, and many flowers and candles are placed on top of tombs. The 1st of November in Poland is a day off from work, and many people travel to visit the graves of their loved ones. On Thursday, November 1, 2018, in Krakow, Poland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az áramszünetektől tartva elkezdtek gyertyát felhalmozni a britek, miután a villamosenergia-szolgáltató arra figyelmeztetett, hogy ha gázhiány lépne fel, akkor előre tervezett háromórás áramkimaradásokra kell számítania a háztartásoknak - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Október elején jelentette be a brit villamosenergia-szolgáltató, a National Grid, hogy abban a „valószerűtlen" estben, ha gázhiány lépne fel az országban, akkor egyes fogyasztók egy-egy napon előre meghatározott ideig áram nélkül maradnának, hogy „garantálják a villamosenergia-rendszer általános biztonságát és integritását Nagy-Britanniában".

Vészhelyzet esetén áramkimaradásokra lehet számítani Nagy-Britanniában (illusztráció) Forrás: Hárfás Zsolt

Az ország különböző részein a fogyasztókat egy nappal korábban értesítenék a háromórás áramszünet blokkokról, amivel a teljes fogyasztást 5 százalékkal csökkentenék.

A bejelentés után megugrottak a gyertya-eladások az országban, a gyertyakereskedők azonban arról számoltak be, hogy a magasabb gyártási költségek miatt nekik is fogyóban vannak a készleteik.

Christopher Kenneally, egy gyertya-nagykereskedő a Daily Mailnak a National Grid bejelentése után úgy nyilatkozott, hogy 50 százalékkal nőtt a kereslet a mécsesekre. Mint fogalmazott:

Az Essexben található Candles UK gyertyaforgalmazó vezetője szintén arról számolt be, hogy rohamosan csökkentek a készleteik a tervezett áramkimaradások hírére.

Mint mondta, egész évben kevés gyertyát és mécsest adtak el, a National Grid bejelentése után egy nappal azonban a cég honlapjáról a legtöbb nagy kiszerelésű gyertya-csomag elfogyott.

Az Egyesült Királyságban a villamosenergia-termelés nagyjából negyven százalékát gázból biztosítják, ezért jelenthet nehézséget, ha akadoznak a gázszállítások vagy gázhiány alakul ki az országban.

(illusztráció) Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

A rendszerüzemeltetők szerint a tervezett háromórás áramszünetekkel garantálni tudják a villamosenergia ellátás biztonságát, és meg tudják védeni az otthonok és épületek fűtésére szolgáló ellátását. Az országban évtizedek óta nem volt példa arra, hogy a rendszer stabilitásának megőrzése érdekében tervezett áramkimaradással kell számolnia a brit háztartásoknak.

A britek többsége egyébként komoly aggodalommal tekint előre a közelgő télre. A brit statisztikai hivatal, az ONS szerint a felnőttek 48 százaléka csak nehezen tudja majd kifizetni az energiaszámláit.

Az emelkedő infláció szintén hozzájárult ehhez: a megélhetési költségek emelkedése 82 százalékukat aggasztja. A szakemberek ráadásul arra figyelmeztetnek, hogy az infláció jövő év elejére elérheti a 15 százalékot.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet olyan helyzetbe, hogy a jövedelmüknek több mint 10 százalékát költik majd energiára.