Ukrajnában úgy döntött a legfelsőbb bíróság, hogy többé nem lehet fellebbezni a katonai behívók ellen. Ez nem jelenti azt, hogy az érintetteknek kötelező lesz szolgálati szerződést kötniük.

Ukrajnában továbbra is tart a háború, ami miatt a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy az állampolgárok nem fellebbezhetnek a bíróságon a területi toborzási és szociális támogatási központok katonai behívói ellen – írja a Mandiner az rbc-re hivatkozva.

"A semmítőszéki határozat hangsúlyozta, hogy a katonai behívó a Semmítőszéki Közigazgatási Bíróság értelmezésében hatósági határozat vagy intézkedés nem hatósági szubjektum döntése vagy intézkedése, csupán a hadköteles személy értesítésének eszköze, hogy a megjelölt időpontban megérkezzen a területi toborzóközpontba" – írja a portál.

Képünk illusztrációForrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ha valaki behívót kap, az nem jelenti azt, hogy kötelező lesz katonai szolgálati szerződést kötnie. A határozat hangsúlyozza, hogy a hadkötelesnek a területi toborzóközpontban való megjelenési kötelezettségét az idézéssel összefüggésben nem a katonai behívó, hanem Ukrajna hadkötelezettségről és katonai szolgálatról szóló törvénye írja elő.

Hozzátették, hogy Ukrajnában a bíróságok figyelembe fogják venni a legfelsőbb bíróság döntését, ezért a jövőben nem lesz értelme a fellebbezéseknek.