Potápi Árpád: Történelmi sikert ért el a magyar Szövetség a szlovákiai választásokon

POTÁPI Árpád János; FORRÓ Krisztián
Budapest, 2022. november 2. Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke (b) és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (j) kezet fog a szlovákiai helyhatósági és megyei választások eredményét értékelő sajtótájékoztató előtt Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárságon 2022. november 2-án. A Szövetség magyar párt jelentősen növelte a megyei képviselői helyek számát, 54 képviselője lesz öt déli megyében, valamint 263 polgármesteri pozíciót nyert meg, ebből önállóan 222 településem győztek, további 41 helyen pedig koalícióban irányítják majd a településeket. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Történelmi sikert ért el a Szövetség nevű magyar párt szombaton a szlovákiai helyhatósági és megyei választásokon - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

Potápi Árpád János a szavazás eredményét értékelő sajtótájékoztatón - arra utalva, hogy magyar pártok egy évvel ezelőtt egyesültek - kijelentette: "az előzetes munka meghozta a gyümölcsét". A Szövetség a dél-szlovákiai régió kiemelkedő pártja lett és az országos politikában is "nagyon erőteljesen" számolni kell velük.

Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kezet fog a szlovákiai helyhatósági és megyei választások eredményét értékelő sajtótájékoztató előtt Budapesten a Nemzetpolitikai Államtitkárságon, 2022. november 2-án. Forrás: MTI/Kovács Tamás

- fűzte hozzá.

Az egyesülés szükségességét azzal indokolta, hogy bár a magyarság számaránya Szlovákiában 8,5 százalék, a legutóbbi választáson nem jutott be sem részben, sem teljes egészében magyar etnikai párt a szlovák törvényhozásba.

Potápi Árpád János ismertette:

A kormánypárti politikus jó eredménynek nevezte, hogy 6010 választókörzetben a 4,461 millió választásra jogosult közül 1,951 millió ember vett részt a vasárnapi szavazáson.

- jelezte, majd példaként említette, hogy Berényi József Nagyszombat megyében a második helyen végzett, megduplázva a korábbi voksoláson elért eredményét. Kifejezetten jó személyes eredmény ért el Csenger Tibor Nyitra megyében, ahol harmadik helyezést ért el - tette hozzá.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a Szövetség 263 polgármesteri pozíciót nyert el, ebből önállóan 222 településem győzött, további 41 helyen pedig koalícióban irányítják majd a településeket, ami "óriási eredménynek számít".

Forró Krisztián, a felvidéki Szövetség elnöke arról beszélt, hogy az eredmény minden várakozást és előzetes felmérést felülmúlt.

- fogalmazott, majd kiemelte, hogy

az eredmények megmutatták a párt és a magyar közösség erejét.

- emelte ki.

Forró Krisztián azt mondta: "a bástyáinkat nemcsak megtartottuk, hanem meg is erősítettük", majd jelezte, hogy

Az szlovák törvényhozásban az egységes magyar képviselet fontosságát a többi között azzal indokolta, hogy

a magyarlakta déli régiókban elmaradtak a közúti- és vasútfejlesztések,

ami - jelentette ki - elfogadhatatlan. Hozzátette:

Dél- és Kelet-Szlovákiát a központi kormány mostohagyerekként kezelte.

Forró Krisztián arra a moderátori felvetésre, hogy várható-e előrehozott választás Szlovákiában, úgy reagált: egyre kevésbé tart valószínűnek egy 2024 előtt megtartott választást, ha sikerül elfogadni a 2023-as költségvetési tervet. Ugyanakkor az előrehozott választás mellett érvelt, mondván

- zárta nyilatkotatát a magyar Szövetség elnöke.