Balos „sztárügyvédek” mentegetik a bírókat magához rendelő amerikai nagykövetet

Vágólapra másolva!
Amikor a Tűzfalcsoport beszámolt David Pressman amerikai nagykövet találkozójáról Matusik Tamással és Vasvári Csabával – akik az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai, nem mellesleg bírák –, nem gondolták, hogy közel négy napig hallgatni fog a teljes baloldali vertikum, az igazságszolgáltatás függetlenségére érzékeny NGO-k, de a bírák berendelése kapcsán hírbe hozott nagykövet is lapított. 
Vágólapra másolva!

Az ügyben azóta megszólalt a főügyvéd, a dúsgazdag „sztárügyvédek”, bírósági vezető, az amerikai nagykövetség, az OBT, a Soros György érdekeit képviselő 444, a Klubrádió, a Népszava és természetesen a konzervatív média.

Az rögzíthetjük, hogy a két bíró berendelése súlyos károkat okozott a bíróság tekintélyének, és nem tévedünk, ha kijelentjük, hogy a közvélemény döntő többsége elítéli a két bíró magatartását – írja cikkében a Tűzfalcsoport.

Az amerikai nagykövet elsősorban Magyarországot sértette meg azzal, hogy semmibe vette annak alkotmányos rendjét. Hazánkban ugyanis, ahogy az Egyesült Államokban a harmadik hatalmi ágat a legfőbb bíró, a Kúria, a Legfelsőbb Bíróság elnöke képviseli. Egy volt bíró egyenesen azt állította, hogy Pressman így hozta tudomásunkra, hogy a bírói kar legitim képviselőinek az OBT tagjait tekinti.

Az amerikai nagykövet feladata az lenne, hogy a két szövetséges állam politikai, gazdasági, katonai és kulturális kapcsolatait erősítse. A fogadó ország megalázása az egyik legsúlyosabb hiba, amit a diplomáciai testület vezetője elkövethet.

Pressman rövid idő alatt bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan feladatai ellátására, és ezen feletteseinek is el kellene gondolkodnia.

Elgondolkodtató az is, hogy ha igaz a Népszava állítása, akkor Bánáti János főügyvéd nyíltan szembement az OBT ülésén a Kúria elnökének álláspontjával, amely a magyar Alaptörvényen alapul. Ez merőben szokatlan és rendkívül káros.

David Pressman amerikai nagykövet Forrás: Twitter

Bárándy Péter, aki ma már inkább politikus, mint ügyvéd, szintén nem maradt adós a balos és liberális alapvetéssel, csupán azt felejtette el, hogy az idők változnak, ma már senki sem gondolja, hogy a magyarságnak a kristályliberális útmutatások alapján kellene élni az életét. Utalhatunk a kijózanító, megsemmisítő választási vereségek sorára.

A bukott igazságügy-miniszter magabiztossága szakmai körökben sokszor mosolyt csal az arcokra, gondoljunk csak arra az ügyre, amikor Bárándy egy súlyos plágiumbotrány miatt volt kénytelen magyarázkodni.

Magyar György, aki szintén inkább politikus, kifejtette, hogy el kell viselni a kritikát. A jövőben bizonyára sor kerül ügyvédi irodája nemzetközi partnereivel olyan találkozókra, ahol Magyar úr ügyvédjelöltje, az ő felhatalmazása nélkül elítéli a börtönbizniszben serénykedő ügyvédeket. Magyar úr őszinte szívvel ünnepli majd a szólásszabadság eme diadalát. Magyar kapcsán korábban kiderítették, hogy

a Márki-Zay Péter botránypolitikus-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom székhelye korábban a Magyar és Társai Ügyvédi Irodában volt található.

A legizgalmasabb az OBT álláspontja, amely szerint, ha Darák Péter találkozhatott az amerikai nagykövettel, akkor az OBT tagjai is megtehetik ugyanezt. A Kúria elnöke a harmadik hatalmi ág első embere, akit az Országgyűlés választ meg kétharmados többséggel. Egy 2001-ben megalkotott törvény indokolása kifejti, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke az öt közjogi méltóság egyike, és közöttük merev sorrend nem állítható fel azzal, hogy a köztársasági elnök az első a sorban. Egy ilyen, valóban nagy legitimitással rendelkező bírósági vezető jogkörének összehasonlítása az OBT tagjának jogaival, egyszerűen nevetséges. Ez mutatja, hogy

az OBT túlértékeli feladatkörét és valóban politikai tényezőként kíván feltűnni, ezzel komoly károkat okozva az igazságszolgáltatás tekintélyének.

A Tűzfalcsoport azzal zárja cikkét: Pressman úrtól pedig könnyű szívvel fogunk búcsúzni, ha hazatér, és csak bízhatunk abban, hogy fontos szövetségesünk a jövőben a feladat ellátására alkalmas nagykövetet küld Budapestre.