Miután a júniusi francia parlamenti (nemzetgyűlési) választásokon történelmi sikert ért el a radikális jobboldali RN, Marine Le Pen pártja, az elnöknő úgy döntött, hogy lemond a pártelnökségről és parlamenti frakcióvezető lesz. Így új elnököt kellett választania az RN-nek (Nemzeti Tömörülés). A mai választást a kivételesen tehetséges fiatal politikus, az RN európai parlamenti listavezetője, a 27 éves Jordan Bardella nyerte, hihetetlen fölénnyel; 85%-ot kapott.

Jordan Bardella az EP történetének második legfiatalabb képviselője lett, amikor 2019-ben, 24. születésnapja előtt EP-képviselővé választották. Ő volt az RN listavezetője és megverte Emmanuel Macron elnököt.

A francia baloldali sajtó kicsit megpróbált drukkolni, hogy ne Bardella legyen az elnök, hanem az óvatosabbnak remélt másik jelölt, Perpignan polgármestere, Louis Alliot. Azonban Bardella 85%-ot kapott a szombati elnökválasztáson. 

Jordan BardellaForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Szintén a baloldali médiumok kicsit megpróbáltak reménykedni, hogy valami konfliktus lenne Marine Le Pen és Bardella között, de ez meglehetősen nevetséges feltételezés: Jordan Bardella pontosan ugyanazt a politikát követi, mint Marine Le Pen, ráadásul szó szerint családtag: Bardella menyasszonya Marine Le Pen nővérének a lánya.

Bardella tavasszal Budapesten járt, a CPAC Hungaryn, akkor az Origo is készített vele interjút.