Kezd elege lenni Amerikának Zelenszkijből?

Volodimir Zelenszkij
Vágólapra másolva!
A Washington Post értesülései szerint arra kérik az ukránokat Washingtonból, hogy mutassanak hajlandóságot a béketárgyalások újrakezdésére.
Vágólapra másolva!

A Biden-kormányzat arra próbálja sarkallni a kijevi vezetést, hogy legyen nyitott az Oroszországgal folytatott béketárgyalások újrakezdésére - írja a Privátbankár.

A Washington Post által meg nem nevezett források szerint nem arról van szó, hogy Washingtonban visszaültetnék a tárgyalóasztalhoz az ukránokat, hanem hogy Kijev a külvilág felé ne utasítsa el egyértelműen a tárgyalások folytatásának lehetőségét.

Az amerikaiak szerint ez segíthetne fenntartani a világ közvéleményének Ukrajnát támogató álláspontját.

Volodimir Zelenszkij Forrás: Ukrán Elnöki Iroda

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a négy ukrán megye annexióját követően kijelentette, hogy ezt követően "lehetetlen" Putyinnak tárgyalásokat folytatni, és majd "tárgyalunk az új orosz elnökkel".

Az amerikaiak és az ukránok egyetértenek abban, hogy Putyin béketárgyalások folytatását lebegtető megszólalásait nem lehet komolyan venni.

Azonban az amerikaiak szerint Zelenszkij a tárgyalások lehetőségét is kategorikusan kizáró megnyilatkozásai "aggodalmat keltenek" európai, afrikai és latin-amerikai országokban is, főként ott, ahol a háború gazdasági következményei a legerősebben éreztetik hatásaikat.

A nyilvánosság előtt a Biden-kormányzat továbbra is kitart Ukrajna feltételek és időkorlát nélküli gazdasági, katonai és politikai támogatása mellett, "ameddig csak szükséges", de közben figyelemmel kísérik a közvéleménykutatási adatok alakulását is.

Az amerikai kormányzat egyelőre nem helyez nagy nyomást a kijevi vezetésre, de amennyiben a helyzet valamilyen formában a béketárgyalások újra megnyitásának lehetősége felé mozdulna el, akkor feltehetően "nem marad passzív" az amerikai vezetés sem.

A magyar kormányzat képviselői többször is hangot adtak álláspontjuknak, hogy a háborút mihamarabbi békekötéssel kellene lezárni, és ez csak Washington és Moszkva tárgyalóasztalhoz ültetésével lehetséges.