Az Interpol ezüst riasztást készül bevezetni a bűncselekményből származó vagyon felkutatására - jelentette be kedden Reece Kershaw, az ausztrál szövetségi rendőrség főkapitánya.

Kershaw az ausztrál felsőház meghallgatásán elmondta, hogy a nemzetközi rendőri szervezet fontolgatja eszköztárának bővítését ezzel az értesítéssel. "Ennek célja a bűncselekményből származó vagyonelemek nyomon követésének javítása és a pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos hírszerzési információk cseréjének jobb támogatása". "A bűnözés nem ismer határokat, ahogy a bűnözés alapjául szolgáló ilegális pénz sem" - tette hozzá.

Forrás: AFP/Ozan Kose

Úgy vélekedett, szükséges, hogy a bűnözők vagyonának felkutatása az ausztrál rendőrség egyik fő stratégiája legyen. Szólt egyben arról, hogy az elmúlt évtizedben, az ausztrál rendőrség által alapított bűnügyi vagyonelkobzási munkacsoport megalakulása óta több mint 1,2 milliárd ausztrál dollár (323,5 milliárd forint) értékű vagyont foglalt le.

Az 1923-ban alapított Interpol 195 tagállama rendőrségének együttműködését hangolja össze. Egy tagállam úgynevezett vörös riasztással élhet annak érdekében, hogy bizonyos személyek letartóztatására kérjen tagállamokat. A körözött személy a tagállamok kérésére felkerül az Interpol legmagasabb szintű, vörös körözési listájára, de a szervezet meg is tagadhatja a kérést, amennyiben alapszabályával ellentétesnek találja. A "sárga riasztás" eltűnt személy felkutatására szolgál.

Az Interpol októberi jelentése szerint a rendőrök a kiberbűnözést és a pénzügyi bűncselekményeket tartják a legnagyobb fenyegetésnek világszerte. A lyoni székhelyű ügynökség közölte, hogy várakozásai szerint ezek a bűncselekmények jelentősen növekedni fognak az elkövetkező években.