Döntött Putyin: erre senki sem számított

Putyin portré, Vladimir Putin Horizontal HEADSHOT ATTITUDE POINTING FINGER POLITICS
Russian President Vladimir Putin holds his annual press conference at the Manezh exhibition hall in central Moscow on December 23, 2021. (Photo by NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
Vágólapra másolva!
Dimitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin nem vesz részt a G20-as országok csúcsán, helyette Szergej Lavrov külügyminisztert küldi Oroszország.
Vágólapra másolva!

Sokáig kérdéses volt, hogy egyáltalán részt vesz-e Oroszország a G20-as konferencián, hiszen Ukrajna hetek óta el akarja érni, hogy az orosz delegáció ne kapjon meghívást, annak ellenére is, hogy a béketárgyalásokhoz kulcsfontosságú lenne az orosz jelenlét.

Ugyan egy ideig szó volt róla, hogy Vlagyimir Putyin részt vesz majd a csúcson, de Dimitrij Peszkov nemrég bejelentette, hogy a külügyminiszter Szergej Lavrov képviseli az országot.

Putyin helyett Lavrov megy a G20-ra Forrás: AFP/Natalia Kolesnikova

A G20-csúcs Putyin jelenléte nélkül is fontos lépés lehet a béke felé, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy orosz - amerikai párbeszéd legyen az ügyben, hiszen a háború csak ennek a két ország megállapodásával érhet véget.

Az is kiderült viszont, hogy az orosz elnök ugyan személyesen nem lesz ott, de videón be fog jelentkezni a csúcs során. Az orosz-ukrán háborút itt követhetik az Origón.