Nehéz helyzetben van a belga húsipar

hentes hús húsipar
Budapest, 2013. szeptember 30. Egy hentes húst szeletel egy Vörösvári úti húsüzletben Budapesten 2013. szeptember 30-án. Más üzletekben előfordulhat, hogy a tőkehús szeleteléséért, vagy darálásáért 50 forintot számolnak fel. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Négyből három belga húsipari vállalat attól tart, hogy jövőre nagy nehézségekkel kell szembenéznie a magas energiaárak miatt – számol be a V4NA nemzetközi hírügynökség. Hozzáteszik: az ágazat igen nagy energiafogyasztó, hiszen a hús feldolgozása, szállítása és tárolása során is folyamatos hűtésre van szükség.
Vágólapra másolva!

A belga húságazat 3,9 milliárd eurós forgalmat bonyolít és 5500 alkalmazottat foglalkoztat, most azonban komoly problémákkal néznek szembe. Az energiaárak növekedése, az alapanyagok drágulása mellett a jövőre esedékes béremelések is aggasztják az ágazat szereplőit.

– hívta fel rá a figyelmet Michael Gore a Febevtől, a húsfeldolgozó ágazatban működő vágóhidak, darabolóüzemek, húskészítménygyártók és nagykereskedők/hentesüzletek szakmai szövetségétől.

– fogalmazott a szakember a De Tijd hírportálnak. A V4NA arról is ír, hogy a Febev felmérése során az iparág mintegy 180 vállalatából 130-at – amelyek a teljes forgalom 90 százalékát adják – kérdezett meg az energiaválság hatásairól.

Az egyik fő oka annak, hogy a vállalatok nem, vagy csak részben hárítják át megnövekedett költségeiket, a közöttük folyó kiélezett verseny (a kép illusztráció) Forrás: MTI/Marjai János

Mindössze 2 százalékuknak sikerül az energiaárakat teljes mértékben áthárítaniuk ügyfeleikre. 51 százalékuk részben, míg 47 százalékuk egyáltalán nem képes rá.

Az egyik fő oka annak, hogy a vállalatok nem, vagy csak részben hárítják át megnövekedett költségeiket, a közöttük folyó kiélezett verseny. Ez igaz a vágóhidakra, darabolóüzemekre, húsfeldolgozókra és hentesekre, valamint a húsételek készítőire is.

Több vállalat is rögzített áron kénytelen dolgozni

Az ügynökség szerint vannak olyan cégek, amelyek azért nem emelnek árat, mert el akarják kerülni, hogy a kiskereskedő vásárlójuk átpártoljon egy olyan versenytárshoz, aki "néhány centtel" olcsóbban szállít. Több vállalat is éves, rögzített árú szerződésekkel dolgozik, amelyek nem adnak lehetőséget az árkompenzációra, jegyezte meg Gore, hozzátéve, hogy

A vállalatok háromnegyede a Febevnek arról számolt be, hogy legfeljebb hat hónapig folytathatják problémamentesen a termelést, ezt követően likviditási problémáik lesznek, vagy nehézségekbe ütköznek pénzintézeti kötelezettségeik teljesítésével. A húsipar az olajok és zsírok után a második legnagyobb forgalmú szereplő az élelmiszeriparban Belgiumban, tette hozzá Michael Gore. Nem az energiaköltségek jelentik az egyetlen problémát. Januártól a béreket 11-12 százalékkal indexálják.

– mondja Michael Gore, a Febev munkatársa –

A bérköltségek a forgalom 12 százalékát teszik ki (illusztráció) Forrás: AFP/Tomas Cuesta

Emelkedtek az árak

Belgiumban egyes ágazatokban különféle kollektív bérmegállapodások alapján a bérek követik az inflációt és az áremelkedést, hogy a fizetések vásárlóereje megmaradjon – írja a V4NA.

– mondja Patrick Schifflers, egy Liège melletti feldolgozóüzem vezetője. Ők összesen 275 dolgozót foglalkoztatnak és 170 millió eurós forgalmat bonyolítanak.

– tette hozzá Patrick Schifflers. Az állattenyésztési ágazat problémái további áremelkedést okoztak.

Az elmúlt két évben sok szarvasmarhatartó több okból is felhagyott a gazdálkodással.

Az egyik a takarmány árának emelkedése volt, amely gyakran a teljes működési költség 60-65 százalékát teszi ki.

– jegyezte meg a szakember.