28 felnőttet és gyereket ölt meg egy sorozatgyilkos banda Belgiumban

A Nijveli Banda, a leghírhedtebb bűnözőszervezet a belga kriminalisztikában, Belgium, vallon-brabanti bolondos lövészek, gyilkosság
This handout picture released on June 16, 2020 by Belgium's Federal Police shows a man holding a weapon in a forest. Belgian police released an old photo of a man carrying a military assault weapon, to try to solve the decades-old mystery of the country's bloodiest series of murders. Known as the "Crazy Brabant Killers", the assailants killed 28 shoppers and wounded hundreds more in attacks on supermarket car parks in the Brussels area between 1982 and 1985. (Photo by Handout / Belgium Federal Police / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BELGIUM FEDERAL POLICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
1986 óta folyik a nyomozás a nijveli bandaként is elhíresült brabanti gyilkosságok ügyében. Az elvetemült bűnözők néhány év alatt 28 embert, köztük gyerekeket is kivégeztek. A nyomozás kezdete óta közel 40 év eltelt, ám sem az elkövetőket nem fogták el, de még okokra sem derült fény, annak ellenére, hogy a több olyan nyomot is találtak, amely közelebb vitte a rendőröket a rejtélyes ügy megoldásához. Az idő egyre kevesebb, három év múlva végleg elévülhet az ügy.
Vágólapra másolva!

Az 1980-as évek elejétől egy hírhedt banda tartotta rettegésben Belgiumot, különösképpen annak a Brabant nevű tartományát, emiatt nevezték őket brabanti gyilkosoknak. "Nijveli banda", illetve „őrült gyilkosok" néven is emlegették őket. A nijveli banda elnevezés Nivelles város nevére, az „őrült gyilkosok" kifejezés pedig abból, hogy a brutális mészárlások külső szemlélő számára teljesen érthetetlen okokból történtek, azaz mindenkit kivégeztek, aki épp a közelükben tartózkodott.

A támadások két hullámban zajlottak, 1983-ben és 1985-ben, melynek során összesen 28 embert végeztek ki, köztük gyerekeket is, további 40 ember pedig súlyosan megsebesítettek.

Forrás: AFP/BELGA/LEFOUR/Virginie Lefour

Tömegeket végeztek ki ok nélkül

A brabanti gyilkosok 1982 és 1985 között több áruházra is lecsaptak. Ilyenkor legalább hárman fogtak össze, álruhában, festett arccal, fegyverekkel felszerelkezve közelítették meg a kiszemelt helyszíneket.
A nijveli bandának három állandó tagja volt, akiket a helyiek Vénember, Gyilkos, és Óriás néven emlegettek.

1982-ben kisebb értékű rablásokkal kezdték,

élelmiszer-illetve fegyverboltokba törtek be, igaz, utóbbiakat nem teljesen céltalanul látogatták előszeretettel: az elrabolt fegyvereket használták később a lövöldözéses ámokfutásaik során.

A Nijveli Banda, a leghírhedtebb bűnözőszervezet a belga kriminalisztikában, Belgium, vallon-brabanti bolondos lövészek, gyilkosság Forrás: Wikimedia Commons/Belgian Gendarmerie

1983-ban követték el az első gyilkosságot, egy Nivelle-i áruháznál, melyet több másik is követett:

válogatás nélkül mindenkit lelőttek, aki az útjukba került, gyerekeket, vásárlókat, éttermi vendégeket ejtettek túszul.

Két év alatt összesen 12 embert végeztek ki.

Ezután másfél év szünet következett, majd

1985 szeptemberén újabb tömegmészárlást rendeztek az egyik helyi áruház közelében, amit másik 2 hasonló eset követett. Ebben az évben 16 embert öltek meg.


Néhány esetben némi pénzt, illetve egyéb, kisértékű dolgokat, például ételeket és alkoholt is zsákmányoltak, azonban ezek értéke annyira jelentéktelen volt, hogy egyértelműen nem a rablás, és az azzal járó haszonszerzés volt a fő céljuk. A vérengzést és a pánikkeltést viszont érthetetlen okokból mintha egyenesen élvezték volna.

Az utolsó támadás

A banda utoljára 1985 novemberében, Alostban gyilkolt, ám ezúttal már nem sikerült elmenekülniük a rendőrök elől. Az egyik rendőr lelőtt egy bandatagot, aki a helyiek szerint a „Gyilkos" néven emlegetett férfi lehetett. Társai egy Golf GTI-vel menekültek el a helyszínről.
A rendőrök feltételezése szerint a két túlélő a helyszínen temethette el társukat.

Az erdőben később megtalálták egy kigyulladt autó roncsait, ám a holttestre nem sikerült rábukkanniuk. Később azonban kiderült, mégsem ő volt a kerresett férfi.

A feltételezések szerint egy negyedik, új társuk lehetett, az igazi "Gyilkos" holléte viszont így rejtély maradt. Azonban a DNS vizsgálatok azt igazolják, hogy a Gyilkost is kivégezték, ám senki nem tudja, hogyan. Egyesek szerint nem a helyszínen, hanem valahol máshol szabadultak meg a holttestétől, mások úgy vélik, hogy a banda főnöke mindenkit kivégezhetett, hogy ezzel véget vessen az ügynek.

Forrás: AFP/BELGA/LEFOUR/Virginie Lefour

A gyilkosság okai azonban továbbra sem tisztázódtak, a rendőrök egyik feltételezése szerint

az elkövetők szélsőséges politikai csoportok tagjai lehettek, és azt sem tartják kizártnak, hogy a rendőrséggel álltak kapcsolatban,

ugyanis támadások módja, és az elkövetéshez használt eszközök a képzett kommandósok módszereire hajaztak.

További bizonyítékok és feltevések

Bár egyértelmű bizonyítékokat azóta sem találtak az ügyben, néhány esemény, illetve helyszínen megtalált tárgy kapaszkodóként szolgált a rendőrök számára ahhoz, hogy ne adják fel a nyomozást.

Egy évvel az utolsó gyilkosság után, 1986-ban, a ronqiéres-i folyóban találtak néhány eszközt, melyeket a támadások alkalmával használhattak a banda tagjai.

Golyóálló mellények részei, lőszerek és fegyverek is rejtőztek a folyóból kihalászott csomagokban, emellett néhány csekk, amelyeket az utolsó, alosti támadásból származtak.

Több eseménytelen évtized után, 2017 májusában pedig a Brüsszel-Charleroi-csatornában olyan fegyvereket találtak,

melyek a brabanti gyilkosságokhoz köthetők.

Forrás: Belga via AFP/Benoit Doppagne


A folyóban talált tárgyakról azonban utóbb kiderült, hogy

sokkal korábban dobhatták be a vízbe őket, mint ahogy a rendőrök gondolták.

Az ügyészség szerint ezzel az volt a céljuk, hogy félrevezessék a rendőröket, és meghiúsítsák a nyomozást.

Még ugyanebben az évben egy helyi férfi elárulta, hogy az egyik tettes, az „Óriás" néven ismert bandatag nem más, a saját bátyja,

aki két évvel azelőtt meghalt. Állítása szerint ezt a testvére, Christian Bonkoffsky árulta el neki halálos ágyán.

Forrás: AFP/BELGA/Ho

Bonkoffsky korábban rendőrként dolgozott, ami igazolta a nyomozóknak azt a feltevését, mely szerint a támadóknak köze lehetett a rendőrökhöz.
A férfi 1981-ig egy elit kommandós csoport tagja volt Alostban, majd elbocsátották helytelen fegyverhasználat miatt. A férfi emiatt bánatában inni kezdett, majd

bosszúból szándékosan szembement a törvénnyel, és társaival együtt soraztgyilkosságokban élte ki magát.

Felesége - akivel 10 évvel az utolsó támadás után házasodott össze – szintén nem tartotta kizártnak, hogy volt férje lehetett az Óriás nevű bandatag. Az asszony elmondása alapján ugyanis férje alkoholista volt, szélsősges nézetei voltak, és szinte betegesen vonzódott a fegyverekhez, emellett nagyon hasonlított a fantomképen látható férfira, még a magassága is egyezett vele.

Néhány évvel később azonban kiderült, hogy a feltételezés téves volt, mégsem ő az „Óriás" nevű bandatag.

A nyomozás előremozdításának szempontjából azonban mégis jelentős szerepe volt ennek a történetnek. 2020-ban ugyanis végleg lezárták volna az ügyet, ha nem találnak új fejleményeket.
Valójában az ügy már 2015. november 10-én elévült volna, ám ezt 10 évvel meghosszabbították, tekintettel a történtek súlyára.

Hamarosan végleg elévülhet az ügy

A legfrissebb nyomot 2020 júliusában találták: ekkor

találtak egy fotót, melyen a rendőrök feltételezése szerint az egyik elkövető szerepel:

a férfi egy erdőben áll, sötét szemüveget és katonai stílusú inget és nadrágot visel, és a kezében egy olasz félautomata vadászpuskát tart.

Forrás: AFP/Handout


A rendőrök nagy erővel vetették bele magukat a nyomozásba,

több tanút is kihallgattak. Egyikük azt állította, hogy a fotót még 1986-ból adták át a rendőröknek,

és egy fontos személy található rajta, ennél többet azonban nem tudott róla mondani.
A rendőrök újra elővették a régi aktákat, és több száz DNS-vizsgálatot hajtottak végre, azonban még a mai napig

nem sikerült egyértelműan bizonyítani, hogy valóban az egyik brabanti gyilkos szerepel a fotón, és egyéb nyomokat sem találtak,

noha több, mint két év eltelt azóta. Az idő pedig egyre kevesebb, 2025-ben véglelg elévülhet az ügy.

Felhasznált források:

https://www.theguardian.com/world/2020/jun/16/belgian-police-release-photo-in-bid-to-crack-crazy-brabant-killers-case

https://www.brusselstimes.com/117044/brabant-killers-case-in-belgium-who-what-when

https://www.dailymail.co.uk/news/article-8427803/Is-Belgiums-Crazy-Brabant-killer-massacred-28-people-supermarkets.html

https://www.bbc.com/news/world-europe-41734059