Harminchét millió dollárnyi vagyont foglaltak le egy emberölés miatt elítélt volt thaiföldi rendőrfőnöknél

Vágólapra másolva!
Harminchét millió dollárnyi be nem jelentett vagyont koboznak el egy "abnormálisan gazdagnak" minősített egykori körzeti rendőrfőnöktől, aki életfogytiglani börtönbüntetését tölti egy gyanúsított végzetes kimenetelű megkínzása miatt.
Vágólapra másolva!

A luxusautók iránti vonzódása miatt csak Joe Ferrariként emlegetett Thitiszan Utthanaphon júniusban került a rács mögé egy olyan ügy miatt, amely rávilágít a királyságban uralkodó rendőri brutalitásra és korrupcióra.

Az ország északi részén fekvő Nakhon Szavan tartomány egykori járási rendőrfőnöke feladta magát a rendőrségnek, amely házkutatást tartott bangkoki villájában, miután

közétettek egy videót, amelyen a főrendőr a kábítószercsempészettel gyanúsított Dzsirapong Thanaptat nevű férfit kínozta.

"A rendőr köztisztviselőként keresett jövedelme nem felel meg a birtokában lévő vagyonnak" - mondta újságírók előtt Nivacsai Gaszemmongkol, a korrupcióellenes állami bizottság szóvivője.

A bizottság arra a következtésre jutott, hogy a férfi "rendkívül gazdag", és az 1,23 milliárd bát (14,8 milliárd forint) értékű vagyonát el kell kobozni.

A nyomozó szerint a volt rendőrfőnöknek luxusvillája és 42 felsőkategóriájú autóból álló flottája volt, köztük egy 1,5 millió dollár értékű Lamborghini Aventador, miközben fizetése havi 1300 dollárnak felelt meg.

A 24 éves Dzsirapong Thanapat halálát fulladás okozta, a hivatalos jegyzőkönyvben viszont amfetamintúladagolás szerepelt, amíg egy ügyvéd fel nem tárta a halál valódi okát.

A videón Thitiszant és hat másik rendőrt lehetett látni, akik kihallgatás közben hét nejlonzsákot tekertek a gyanúsított feje köré, és 60 ezer dollárt akartak kicsikarni tőle. A kínzás végül a férfi életébe került.

Thitiszan az önfeladás utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy férfi halála baleset volt.

A bíróság Thitiszant első fokon halálra ítélte, majd enyhítő körülménynek tekintve, hogy a rendőr megpróbálta újraéleszteni a gyanúsítottat és kifizette a temetése körülményeit, a büntetést életfogytiglani elzárásra enyhítették.