Belgiumban egyre több a szén-monoxid-mérgezés az energiaválság miatt

halott halál elájul ájulás Kerüld el a szén-monoxid-mérgezést
Vágólapra másolva!
Idén eddig kétszer annyi haláleset történt Belgiumban szén-monoxid-mérgezés következtében, mint a korábbi években, amihez az energiaválság is hozzájárult, hiszen azért, hogy spóroljanak, sokan zárva tartják az ablakokat vagy az ajtókat, vagy elhalasztják a készülékek karbantartását - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A belga egészségügyi szolgálat mérgezésekkel foglalkozó központja szerint idén eddig már 60 ember halt meg szén-monoxid-mérgezés következtében Belgiumban, ami kétszer annyi, mint 2019-ben, a legutóbbi olyan évben, amelyről rendelkezésre állnak adatok. Akkor 29 ember halt meg. A 2018-as évben 21 haláleset történt, 2017-ben 16, 2016-ban pedig 21.

Az energiaválságnak tulajdonítják a megnövekedett esetszámot a belga hatóságok (képünk illusztráció) Forrás: Shutterstock

A központ attól tart, hogy a halálos áldozatok számának növekedése részben a fűtési költségek látványos emelkedésének következménye.

Sokan, akik a lehető legtovább halogatták a fűtés bekapcsolását, most beadták a derekukat és bekapcsolták. Azonban még mindig igyekeznek minél többet spórolni a fűtésszámlán, és ez néha a legszörnyűbb következményekkel járhat, írja a belga VRT News.

A központ főigazgató-helyettese, Dominique Vandijck professzor a hírportálnak elmondta, hogy a spórolás érdekében sokan nem szellőztetnek eleget. Egyesek emellett olcsóbb tüzelőanyagokat választanak (pl. fahulladékot égetnek koksz vagy szén helyett), kihagyják a készülékek karbantartási ellenőrzését, nem cserélik ki a meghibásodott készülékeket, vagy nem biztonságos, használt fűtési rendszert választanak, ami növeli a szén-monoxidnak való kitettség kockázatát.

Korábban egyes helyi hatóságok és tűzoltóságok figyelmeztettek a CO-mérgezés veszélyeire. Mivel egyre többen használnak petróleummal működő fűtőberendezéseket, tűzifát, tűzrakóhelyeket és még grilleket is otthonaik fűtésére, a CO-mérgezés esetei egyre gyakoribbak.

A belga szövetségi kormány miniszterelnök-helyettese, Petra De Sutter, aki maga is orvos, szintén aggódik a szén-monoxid-mérgezés áldozatainak növekvő száma miatt. De Sutter a VRT Newsnak elmondta, hogy

A szén-monoxid vagy CO színtelen, szagtalan és íztelen gáz, amely olyan tüzelőanyagok, mint a gáz, a szén, a fűtőolaj, a benzin vagy a fa nem teljes elégetésekor keletkezik. Ha valaki belélegzi a CO-t, bekerül a véráramba. Egyszerűen átveszi az oxigén helyét a vörösvértestekben. Ez azt eredményezi, hogy a szervei kevesebb oxigénhez jutnak. Minél több CO halmozódik fel a szervezetében, annál veszélyesebbé válik a helyzet. A CO-mérgezésben szenvedőket a halál veszélye fenyegeti, ha nem kapnak időben segítséget.