Legalább hatan meghaltak a balkáni áradásokban

flood water TOPSHOTS Horizontal
This photograph taken on November 21, 2022, shows an aerial view of flooded houses in Shkodra. - Albania has been under intensive rains for two days, which led to overflowing rivers, and flooding in its western plain. (Photo by Gent SHKULLAKU / AFP)
Vágólapra másolva!
Legalább hatan meghaltak, jelentékeny károk keletkeztek, és sok embert kellett evakuálni az utóbbi két napban a Balkánon végigsöprő, árvizeket okozó özönvízszerű esőzésekben - közölték hétfőn a helyi hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az egyik legsúlyosabban érintett terület Albánia északnyugati része, ahol Shkodra és Lezha régiókban több ezer hold mezőgazdasági területet és lakások százait árasztotta el a Drini, Albánia leghosszabb folyója.

A hadsereg több száz katonája segített kimenekíteni a családokat a több mint 600 elárasztott lakóházból.

Bardh Spahia polgármester szerint Shkodra városát az áradások elvágták az ország többi részétől.
A shkodrai XVIII. századi híres Ólom-mecset is víz alá került, miután az épületben már korábbi áradások alkalmával is károk keletkeztek.

Az áradások által az egyik legsúlyosabban érintett terület Albánia északnyugati része - Shkodra és Lezha régiók. Forrás: AFP/Gent Shkullaku

Hétfőn reggel rendőrségi búvárok megtalálták egy eltűnt apa és fia holttestét, akik autóját vasárnap sodorta el az ár a fővárostól, Tiranától mintegy 150 kilométerre északra található Boge településen.

A megáradt folyók Montenegróban és Szerbiában négy emberéletet követeltek a hétvégén. Egy nő két gyermekével vízbe fulladt, miután autójuk egy hídról egy folyóba zuhant. Szerbiában egy folyóba esett és megfulladt egy kétéves gyermek.

A Szerbia déli részén található Raska régióban szükségállapotot hirdettek az áradások miatt, és mozgósították a hadsereget is,

hogy segédkezzen a helyi kimenekítésben, valamint az ivóvíz- és élelmiszerosztásban.

Az áradások Koszovó nyugati részén épületkárokat okoztak, s oktatási szünetet kellett elrendelni, áldozatokról azonban nem érkeztek jelentések.