Antiszemita terror Németországban: négyszer lőttek rá az esseni zsinagógára

Vágólapra másolva!
Négyszer is rálőttek egy zsinagógára a német nagyvárosban. A pénteken történt lövöldözés is rávilágít arra, hogy mekkora probléma Nyugat-Európában az antiszemitizmus és a gyűlölet-bűncselekmények egyre emelkedő száma – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Szemtanúk szerint összesen négyszer nyitottak tüzet egy zsinagógára a németországi Essenben. A támadásban szerencsére senki sem sérült meg, de a hatóságok szerint politikai vagy vallási indíttatású lehetett a fegyveres támadás. A lövések az üvegezett bejárati ajtót találták el, így valamennyi golyó az épületen belül ért földet. Herbert Reul, a tartomány belügyminisztere a sajtónak azt mondta,

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy egy biztonsági kamera rögzítette a támadást, de a kép minősége olyan rossz, hogy időbe telik, amíg azonosítani tudják az elkövetőt.

Hendrik Wüst tartományi miniszterelnök a Twitteren így kommentálta az esetet: "szilárdan kiállunk az észak-rajna-vesztfáliai zsidók mellett, és megvédjük őket a gyűlölettől és az erőszaktól. A zsidó élet része hazánknak, részünk – ma és minden nap".

A jelek szerint azonban sokkal nehezebb dolga van a hatóságoknak, mint azt gondolnák Németországban, hiszen Nyugat-Európában olyan mértékben megszaporodott a vallási gyűlölet, hogy az ilyen bűncselekmények már szinte mindennaposak. Az antiszemitizmus rég nem látott méreteket öltött.

A hatóságok szerint Németországban naponta átlagosan öt zsidóellenes bűncselekményt követnek el, ez derül ki a kormány válaszából,

amelyet a német parlament baloldali pártja tett fel a kabinetnek. A kormány szerint idén

eddig 1555 antiszemita bűncselekményt regisztráltak országszerte,

ebből 55 esetet minősítettek erőszakos bűncselekménynek. A szövetségi kormány a válaszában az erőszakos cselekmények mellett számos más bűncselekményt is felsorol: ilyen például a gyűlöletkeltés és uszítás, a becsületsértés, a vagyoni károkozás és az alkotmányellenes szervezetek jeleinek használata, ami többnyire a horogkereszt viselését jelenti Németországban.

A németországi zsidóság élete 2015 óta változott meg jelentősen, amikor több százezer migráns érkezett az iszlám kulturális területről Németországba. Malca Goldstein-Wolf zsidó aktivista szerint

2021-ben sem volt jobb a helyzet, főleg Berlinben, ahol 661 eljárást indítottak antiszemita bűncselekmények miatt, ez óriási növekedés a 2020-as adathoz képest, ami 417 esetről számolt be.

A tavalyi támadásoknak (3028 bűncselekmény) egyébként halálos áldozatai is voltak. A németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

Schuster ezért úgy véli, hogy az antiszemitizmus elleni harcot "folytatni és fokozni kell minden szinten – a politikában, a tudományban és a kultúrában, a médiában, valamint az iskolákban és az egyetemeken".

Franciaországban még ennél is rosszabb a helyzet

Az európai országok közül Franciaországban van a legnagyobb létszámú zsidó közösség, 500 000 fővel, és a fentiek ellenére mégis

ott érezhetik magukat legkevésbé biztonságban a zsidó vallásúak,

ahogy az kiderül a londoni székhelyű Jewish Policy Research kutatóintézet által az Európai Zsidó Szövetség (EJA) megbízásából készített felmérésből is. A tanulmányt négy fő szempont alapján végezték, melyek a következők: a zsidó közösség biztonságérzése, a lakosság hozzáállása a zsidó vallásúakhoz és Izraelhez, az antiszemitizmus és végül a kormányzati teljesítmény a témával kapcsolatban, beleértve a statisztikát az antiszemita incidensekről, a holokausztemlékhelyeket, a zsidóság biztonságára szánt költségvetést, az istentisztelet szabadságának, valamint a zsidó szokások gyakorlásának biztosítását. Az eredményeket tekintve, minél alacsonyabb helyezést ér el egy ország, annál rosszabb a helyzet az antiszemitizmus tekintetében.

A felmérés összes szempontját egybevéve Franciaország a tizedik helyen végzett a tizenkét ország közül, messze lemaradva az első helyet megszerző Olaszország mögött. A cikkből az is kiderül, hogy Magyarország lett a második a listán, míg a legutolsó helyen Belgium szerepelt.

Ami a zsidó közösség tagjainak biztonságát illeti, Franciaország az utolsó helyen végzett, itt aggódnak a leginkább a biztonságukért a zsidó vallásúak, ebben a kategóriában az első helyet Dánia szerezte meg.

A legutóbbi antiszemita gyilkosság 2018-ban történt, az áldozat egy 85 éves holokauszttúlélő, Mirelle Knoll volt, akit támadója,

az afrikai származású muszlim Yacine Mihoub 11 késszúrással meggyilkolt, majd felgyújtotta a holttestét.

Az ügy tárgyalása 2021 novemberében volt, az elkövető életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Egy másik kegyetlen antiszemita gyilkosság áldozata, a 65 éves ortodox zsidó nő, Sarah Halimi esete szintén nagy megbotránkozást keltett.

A nőhöz 2017-ben betört a szomszédja, a 27 éves migráns hátterű Kobili Traore, aki először brutálisan megverte, majd kidobta az ablakon, miközben Allahot dicsőítette.

Később a bíróság felmentette az elkövetőt, mondván, hogy a gyilkosság idején kábítószeres befolyás alatt állt és nem volt beszámítható, ezért nem büntethető. Erről itt számoltunk be.

A legmegdöbbentőbb zsidóellenes bűncselekmény 2015-ben történt Franciaországban, amikor január 9-én a Hyper Cacher nevű párizsi élelmiszerboltban az állig felfegyverzett terrorista,

Amedy Coulibaly négy embert meggyilkolt, további tizenhét személyt pedig túszul ejtett.

2006-ban is nemzetközi felháborodást keltett a 23 éves Ilan Halimi meggyilkolása. A fiatalembert elrabolták, majd három hétig fogva tartotta a Barbárok elnevezésű, főleg muszlimokból álló csoport.

Egy radiátorhoz kötözték, ütlegelték és többször megkínozták, mindezt csupán a származása miatt. A banda 450 ezer euró váltságdíjat követelt a zsidó férfi gazdagnak hitt családjától.

A pénz átadására nem került sor, a félholt Ilan Halimire az utcán találtak rá Párizs külvárosában, testének nagy részét égési sebek borították, kórházba szállítás közben halt meg.

Erről az esetről az Origo itt írt részletesen.

A címlapi kép/social media kép illusztráció.