A Gazprom bejelentésétől minden megváltozik

Horizontal GAS TRANSPORT AND PRODUCTION GAS POLITICAL CRISIS LOGO BUILDING EXTERIOR VIEW ILLUSTRATION FLAG
General view of the Russian natural gas monopoly gaint Gazprom headquarters with their flag in Moscow, 03 January 2006. Russian Prime Minister Mikhail Fradkov called on the European Union Tuesday to put pressure on Ukraine to ensure full supplies of Russian natural gas transit to European countries, in a message to Brussels quoted by the RIA-Novosti news agency. Russia's state-controlled energy firm Gazprom accused Ukraine Tuesday of siphoning off 118.7 million cubic metres of natural gas destined for European countries on January 2. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV (Photo by Yuri KADOBNOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az orosz Gazprom állítása szerint Ukrajna nem továbbítja teljes egészében a területén áthaladó vezetékes földgázszállításokat a Moldovai Köztársaságba.
Vágólapra másolva!

A Gazprom orosz energetikai vállalat rögzíti a moldovai fogyasztók ellátására szánt orosz gáz ukrajnai elszámolását a Moldovagaz moldáv vállalattal kötött szerződés alapján - jelentette be november 22-én a cég sajtószolgálata a Telegram-csatornájukon.

A cég továbbá közölte, hogy a Gazprom által a Moldovába ukrán területen keresztül tranzitra szállított gáz mennyisége meghaladja az Ukrajna és Moldova határán a moldávoknak továbbított fizikai mennyiséget - írja az iz.ru.

A vállalat figyelmeztetett, hogy amennyiben az Ukrajnán keresztül szállított gázmennyiség hiánya fennmarad, november 28-tól csökkenteni fogják a moldovai fogyasztók gázellátását.

A Gazprom bejelentésétől minden megváltozik. Forrás: AFP/Yuri Kadobnov

Megjegyezték azt is, hogy a Moldovagaz előző nap kifizette a Gazpromnak a novemberi szállítások egy részét.

A Gazprom keddi közleménye szerint Ukrajna 52,5 millió köbméter gázt nem továbbított a szomszédos Moldovai Köztársaságnak. "A vezetékbe betáplált gázmennyiség nem egyezik meg az ukrán-moldovai határon átadott mennyiséggel" - írja a közlemény.

Amennyiben ebben nem történik változás, "hétfőtől csökkenni fog a napi szállított gázmennyiség" - közölte a Gazprom a konkrét mennyiség megnevezése nélkül.