Automata fegyverrel lőttek a szerb-magyar határ mentén az illegális migránsok - videók

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án., migráns csoport, rendőrség, illegális határátkelők, határőrség, rendészet
Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a Makkoshetesi erdő magyar oldalán 2022 július 2-án
Vágólapra másolva!
Ismét lövöldözés volt a szerb-magyar határnál. Több amatőr videón is jól látható, hogy automata fegyverekkel a kezükben sétáló migránsok tartják félelemben Horgost. A Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője szerint utoljára a törökök és a tatárok idejében fordult elő ilyen - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Háborús állapotok uralkodtak csütörtök este a szerb-magyar határ mentén fekvő Horgoson. A település egyébként is évek óta arról híres, hogy itt van a migránsok többsége, akik törvénytelenül szeretnének az Európai Unió területére jutni.

Migránsok csoportját fogják el határőrök és rendőrök Ásotthalom külterületén, a makkhetesi erdő magyar oldalán, 2022. július 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Amíg az elmúlt pár évben kisebb bűncselekményeket követtek el, addig az elmúlt hetekben-hónapokban már szinte napi szinten kerülnek elő a fegyverek. A pisztolyokkal és puskákkal felszerelt, migránsokból álló embercsempész bandák egyelőre egymás közti leszámolásokat hajtanak végre, de a helyi lakosság attól fél, hogy egy-egy golyó az ott lakó emberek életét is elveheti.

Csütörtökön, az esti órákban migránsok egy nagyobb csoportja vonult végig a falu központján, majd lövöldözni kezdtek.

Egy másik videón az látszik, hogy automata fegyverrel a kézben sétálnak az illegális bevándorlók a házak között.

A helyiek a történésekről a közösségi oldalakon figyelmeztették egymást. Több poszt is arról szólt, hogy épp a település mely részén lőnek, vagy épp melyik utcákat zárta le a később kiérkező rendőrség és csendőrség.

Forrás: Screenshot

A Facebookon többen is azt írták, hogy már nem mernek éjszaka az utcára lépni, féltik gyerekeiket. A házakban sem merik őket egyedül hagyni. A falubeliek egyúttal rendkívüli falugyűlés összehívását kezdeményezték. Mint írják, nincs mire várni, azonnali cselekvésre van szükség.

Egyesek szerint a mostaninál még durvább állapotok jöhetnek, a migránsok semmitől sem riadnak vissza, Van, aki úgy véli, hogy Magyarországnak akarnak üzenni a mostani agressziójukkal.

Forrás: Screenshot

A helyi jelentések szerint hajnalra helyreállt a rend.

Utoljára a török és a tatár tett ilyet

Tarthatatlan a helyzet Horgoson, Martonoson, Nyugat-Bácskában és Szabadkán is – reagált a horgosi eseményekre Pásztor Bálint, szerbiai parlamenti frakcióvezető. A Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke a Vajdasági RTV-ben emlékeztetett, hogy a VMSZ képviselői 2015 óta rendszeresen felemelik hangjukat a téma kapcsán, ezzel is harcolva a polgárok biztonságáért.

Felhívta a figyelmet, nem megengedhető az, hogy a migránsok fontosabbak legyenek, mint a helyi lakosok.

A magyar politikus kiemelte: egyes szerbiai ellenzéki politikusok őt fasisztának nevezik ezen álláspontja miatt. Mint fogalmazott: a VMSZ követeli Szerbia déli határának védelmét, s a polgárok biztonságának garantálását, a rendőrség és csendőrség jelenlétét a terepen. Csak a magyar párt kormányzati szerepvállalásának volt köszönhető minden egyes hatósági fellépés a migránsokkal szemben, de ez még mindig nem elegendő – tette hozzá.

– nyilatkozta Pásztor.

A frakcióvezető a hármas együttműködéstől azt várja, hogy azok az emberek, akik nem menekültek, ne az ország északi területein végezzenek olyan tevékenységet, amelyet utoljára a törökök és a tatárok tettek.