Szigorúbb fellépést, komoly intézkedéseket vezetne be a svéd kormány az illegális migráció ellen, jelentette be a bevándorlási miniszter.

A svéd kormány nemrég egy sor intézkedést jelentett be az országban az illegális bevándorlókból létrejött úgy nevezett árnyéktársadalmak felszámolására. A tervek szerint szigorúbb határellenőrzést, új lakcímellenőrzési rendszert és népszámlálást is bevezetnének, hogy pontos adataik legyenek a népességről, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

“Gondoskodni fogunk arról, hogy azok az emberek, akiknek nincs joguk itt maradni, elhagyják az országot”

– mondta Maria Malmer Stenergard bevándorlási miniszter.

A miniszter szerint a határellenőrzést azért kell visszaállítani, hogy nyomon tudják követni ki tartózkodik Svédországban, hiszen – mint megjegyezte –

Az ország már jó ideje elveszítette az ellenőrzést a tekintetben, hogy ki érkezik és ki tartózkodik az országban.

Fontolóra veszik azt is, hogy svéd határőröket állomásoztassanak a nemzetközi repülőtereken, és szigorítsák a menedékkérők lakcímének ellenőrzését. Ha a migránsok nem akarják megadni a lakcímüket, annak következményei lesznek, többek között azt is kockáztatják, hogy a menedékjog iránti kérelmüket visszavonják.

A becslések szerint legalább 100 000 ember tartózkodik illegálisan Svédországban.

Az erre vonatkozó adatok frissítése érdekében népszámlálást is tartanak az országban, továbbá a migránsok azonosítását is meg akarják könnyíteni azzal, hogy biometrikus elemeket, többek között arcfelismerést és ujjlenyomatok leolvasását is bevezetik a menekültügyi eljárás folyamatába.

“Ez nagyon keményen hangozhat. Számos intézkedésnek hosszútávú következményei lehetnek. De egyben választ is adnak a több évtizedes fenntarthatatlan bevándorlási politikára és az integráció hiányára. Ezért olyan fontos az intézkedések végrehajtása” – mondta a migrációs miniszter.

Svédországban óriási gondokat okozott az illegális bevándorlás az elmúlt években. Az egyik legnagyobb problémát a nagyvárosok környékén és külső kerületeiben kialakult, úgy nevezett “sérülékeny területek” jelentik. Ezekben,

a főleg bevándorlók lakta városrészekben drasztikusan leromlott a közbiztonság, gyakran bűnbandák kezében van az irányítás, és virágzik a kábítószer-kereskedelem.

Ahogy arról a V4NA is beszámolt, Mats Löfving regionális rendőrfőkapitány tavaly sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy csak Stockholm megyében 25 „sérülékeny terület” található, melyből 6 „különösen érzékeny”, és 52 bűnszervezet működik a régióban. A bűnszervezetek elsősorban kábítószer-kereskedelemmel, és a jóléti juttatásokkal való visszaéléssel foglalkoznak, mondta el a rendőrfőkapitány. Svédországban egyébként összesen több mint hetven „sérülékeny területet” azonosítottak, derült ki a rendőrség tavalyi jelentéséből. A hatóság 2015 óta kétévente állít össze listát ezekről a területekről, három kategóriába sorolva azokat.