Novák Katalin köztársasági elnök Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Csernicskó István, az intézmény rektora, Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet, illetve az ukrán külügyminisztérium egyik vezető tisztségviselője társaságában részt vett a Csepei Tulipán Tanoda – Magyar Népművészeti Iskola felavatásán.

Elsőként Orosz Ildikó elmondta: Csepe szórványtelepülés, ahol már 40 éve megszűnt a magyar oktatás, most pedig életet lehelnek a helyi magyar közösségbe.

Novák Katalin pedig kiemelte: a kárpátaljai magyarság él és élni akar.

Novák Katalin CsepénForrás: Origo

Ennek a jele, hogy felavathatják a Tulipán Tanodát, azért, mert kell egy hely ahol találkozni lehet, ami biztonságot nyújt, ahol a gyerekek is megtapasztalhatják azt, hogy milyen amikor az anyanyelvükön, magyarul tanulhatnak meg különböző dolgokat. „Kell, hogy a legkisebbek is megtanulhatják anyanyelvünk kincseit, hogy ők is továbbadhassák gyerekeiknek" – jegyezte meg.

A köztársasági elnök kijelentette: „Kell, hogy legyen békés magyar jövő Kárpátalján", ehhez kell a béke és kell az is, hogy magyar jövő lehessen, kell, hogy a szülőföldjükön magyarul boldogulhassanak, hogy megőrizhessék az anyanyelvüket és békességben élhessenek.

Majd azzal folytatta, hogy most már 9 hónapja dúl a háború, 9 hónapja kell, hogy sokan nélkülözzék a családtagjaikat, a férfiakat, akik a fronton harcolnak.A kárpátaljai magyarok kemény emberek, tudják, hogy kell túlélni, hogy lehet megküzdeni a túlélésért, de azt is tudják, hogy nem csak túlélni kell, hanem élni kell– fűzte hozzá. Ennek a bizonyítéka a tanoda megnyitója, nem intézményeket zárnak be, hanem épp ellenkezőleg.

Ez az intézmény a bizonyítéka annak, hogy van, hogy lesz békés magyar jövő Kárpátalján – hangsúlyozta Novák Katalin. Ehhez a kárpátaljai magyarok számíthatnak a jövőben is Magyarország támogatására.

Számíthatnak ránk mindenkor, nem csak saját magamat képviselem, hanem a 15 millió magyart is, akik gondolnak a kárpátaljaiakra– zárta beszédét a köztársasági elnök, ezt követően pedig meggyújtotta a görögkatolikus adventi koszorú gyertyáit.

Novák Katalin CsepénForrás: Origo

Később helyi magyar gyerekek ünnepi műsorára került sor.

Végezetül a köztársasági elnök többedmagával átvágta a szalagot, felavatva a csepei tanodát.