Az amerikai Maryland államban kimentették annak a kisrepülőgépnek az utasait, amely egy elektromos távvezetékbe csapódott.

A baleset miatt több tízezer fogyasztónál megszűnt az áramellátás. A repülőgép a talajtól számított 10 emeletnyi magasságban függött.A gép vasárnap - helyi idő szerint - nem sokkal este hat óra előtt zuhant a magasfeszültségű vezetékeket tartó toronyba, és mintegy 30 méterrel a föld felett belegabalyodott a vezetékekbe - mondta Scott Goldstein, Montgomery megye tűzoltóparancsnoka.
Az eset mintegy 1,6 kilométerre történt Montgomery Village repülőterétől, a főváros, Washington egyik külterületén. A történtek miatt a környéken megszűnt az áramszolgáltatás, és késések keletkeztek a helyi metróvonalon.

Mentőegység próbálja kiszabadítani a magasfeszültségű villanyvezetéknek ütközött és a pózna acélszerkezetébe szorult kisrepülőgépet a Maryland állambeli Gaithersburgban 2022. november 28-áForrás: MTI/AP/Tom Brenner

A repülőgép előbb az egyik torony vezetékeinek ütközött, majd egy másik toronyba csapódott - közölte Donna Cooper, a helyi áramszolgálató cég elnöke hétfő délután egy sajtótájékoztatón.
A baleset idején ködös és esős idő volt - tette hozzá Pete Piringer, a megyei tűzoltóság és mentőszolgálat szóvivője. Tájékoztatása szerint a mentést nehezítette, hogy a vezetékek feszültség alatt álltak, amikor a repülőgép becsapódott.

A szakértők előbb megbizonyosodtak arról, hogy a vezetéket áramtalanították, majd nekiláttak pilóta és utasa kimentéséhez. A gépet rögzítették a toronyhoz, és néhány perccel később kiszabadították a bent lévőket. Mindketten súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedtek, és a kihűlés veszélye is fennállt - jelentette ki Goldstein. A repülőgépet később a földre eresztették, kiderült, hogy a gép eleje összezúzódott.

A helyi közműszolgáltató még arról számolt be, hogy Montgomery megyében mintegy 120 ezer ügyfélnél ideiglenesen megszűnt az áramszolgáltatás, amelyet azonban nem sokkal később a legtöbb helyen sikerült helyreállítani.