Volodimir Zelenszkij ukrán elnök most olyan helyzetben van, ami vagy katonai vereséghez, vagy komoly engedményekhez vezethet a Moszkvával folytatott tárgyalásokon - de mindkét lehetőség feldühíti majd az ukrán nacionalistákat - közölte a Pentagon vezetőjének egy korábbi tanácsadója, Douglas McGregor ezredes.

Rámutatott, hogy Zelenszkij továbbra is követni fogja Washington utasításait, de előbb-utóbb azt fogják majd mondani neki, hogy "meg kell barátkoznia a valósággal" - írja az iz.ru.

Az ezredes úgy véli, hogy a Kijev és Moszkva közötti béketárgyalások elkerülhetetlenek, a tárgyalások során az ukránoknak területi engedményeket kell majd tenniük.

Ha elfogadja ezeket a feltételeket, Zelenszkij a radikális ukrán nacionalisták áldozatává válik. Szerintem ez nagyon is lehetséges. Nem tudhatom biztosan, de ez lenne a nyilvánvaló kimenetel - mondta McGregor.

Volodimir ZelenszkijForrás: Ukrán Elnöki Iroda

A szakértő hozzátette, hogy mivel ebben az esetben nagyszámú ukrán állampolgár kényszerülne elhagyni az országot, ez újabb migrációs nehézségeket okozhat az Európai Unió számára.

McGregor azt is elmondta, hogy véleménye szerint az Orosz Föderáció fegyveres erői hatalmas tűzerővel és tartalékokkal rendelkeznek; a Nyugat által bevezetett szankciók pedig elsősorban az európai gazdaságoknak ártottak.