Másoknál később, de az eddig stabil francia gazdaságot is elkezdte fojtogatni az infláció, miközben a negyedéves gazdasági növekedés elhanyagolható volt.

Bruttó hazai össztermékével (GDP) Franciaország a világ hatodik-hetedik gazdasági nagyhatalma. Gazdasági „adui", húzóágazatai mindenki számára ismertek: közlekedés, távközlés, agrár-élelmiszeripar, gyógyszergyártás, továbbá a bankszektor, a biztosítás, az idegenforgalom, illetve a luxuscikkek (bőrdíszmű, ruházat, parfüm, alkohol). 

Az infláció egyre csak nő a gazdasági nagyhatalomnál (illusztráció)Forrás: AFP/Johannes Eisele

Tavaly extrém jó évet zárhattak Párizsban: 52 éve nem tapasztalt, mintegy hét százalékos gazdasági bővülést tudtak felmutatni a franciák. Igaz, hogy a Covid okozta gazdasági sokk mélyre húzta a francia GDP-t, 2021-ben már a visszaesés előtti szinten muzsikált Franciaország.

A 2022-es esztendőt azonban aligha írják majd pirossal be a gazdaságtörténeti könyvekben. Tudniillik az infláció egyre nagyobb, a gazdasági növekedés pedig egyre kisebb. Miként az kiderül az Eurostat mai jelentéséből, az infláció egyre több európai országban mérséklődik, Franciaországban azonban továbbra is rekordmagas az árindex. A gyors áremelkedés mellett a gazdaság érdemi teljesítménynövekedést sem tudott felmutatni. Úgy tűnik, a franciáknál is elkezdődött a válság.

Az éves inflációs ráta már második hónapja az 1985-ös csúcson, 6,2 százalékon áll. Bár a francia gazdaság eddig úgy-ahogy meg tudta magát védeni, most elkezdték bepótolni a „lemaradásukat" az eurózónával szemben, és nem követik a mérséklődésnek indult német inflációs rátát.

A harmonizált fogyasztói árindex 7,1 százalékkal nőtt az eurózóna második legnagyobb gazdaságában, tartva az októberi emelkedést – közölte az Insee statisztikai iroda szerdán. Ez nagyjából megegyezik az elemzők korábbi előrejelzésével, amely 7 százalékról szólt. Az európai kötvények hozama a bejelentés után csökkenni kezdett.

A beszámoló alapján az élelmiszer és az iparcikkek áremelkedése gyorsult, míg a háztartások energiaköltségei csökkentek, annak ellenére, hogy a kormány visszavágta az üzemanyagokra adott engedményeket. A szolgáltatások 3 százalékkal drágultak, ami egy kicsit alacsonyabb, mint az októberi érték.

Miként említést nyert, az erősödő inflációt mellett a francia gazdaság elhanyagolható, 0,2 százalékos növekedést produkált a harmadik negyedévben, az előző fél százalékhoz képest. A háztartási fogyasztás csökkent, a kormányzat költségei pedig megemelkedtek.