Missouriban kivégeztek egy rendőrgyilkost

Horizontal MEANS OF EXECUTION DEATH PENALTY
A halálos méreginjekció beadása előtt ilyen ágyra szíjazzák le az elítéltet
Vágólapra másolva!
Az egyesült államokbeli Missouriban kedd este egy rendőrgyilkosságért elítélt férfit végeztek ki méreginjekcióval.
Vágólapra másolva!

A 37 éves Kevin Johnson a Bonne Terre-i állami börtönben kapott pentobarbitál injekciót követően halt meg. Ez volt az állam második kivégzése idén és a 17. országos szinten. Missouriban 2023 első heteiben még két kivégzést terveznek.

Johnson ügyvédei nem tagadták, hogy

2005-ben megölte William McEntee rendőrtisztet, de azt állították, hogy részben azért ítélték halálra, mert fekete bőrű.

A bíróságok, köztük az amerikai legfelsőbb bíróság és a republikánus Mike Parson kormányzó azonban elutasította a kivégzés leállítását.

Johnson áldozata, a 43 éves McEntee húsz éve dolgozott a rendőrségnél Kirkwoodban, St. Louis külvárosban. Egyike volt azoknak a rendőröknek, akiket 2005. július 5-én Johnson otthonába küldtek, hogy egy letartóztatási parancsot kézbesítsenek. Johnson próbaidőn volt, mert bántalmazta a barátnőjét, és a rendőrség úgy vélte, hogy megszegte a próbaidőt.

Johnson látta, hogy a rendőrök megérkeznek, és felébresztette 12 éves testvérét, Josephet, aki a szomszédos házba futott. A fiú, aki veleszületett szívhibában szenvedett, ott összeesett. Johnson a tárgyaláson azt vallotta, hogy McEntee megakadályozta, hogy az anyja bemenjen a házba segíteni a testvérének, aki röviddel később meghalt a kórházban.

Aznap este McEntee egy másik ügyben visszatért a területre. Az autójában ülve három gyermeket kérdezett ki, amikor

Johnson a nyitott utasoldali ablakon keresztül rálőtt, és eltalálta a rendőr lábát, fejét és felsőtestét.

Lövései egy tinédzsert is eltaláltak, de az túlélte a sebesülést. Johnson ezután beszállt az autóba, és elvette McEntee fegyverét. Nem sokkal később Johnson visszatért a helyszínre, ahol McEntee-t élve találta.

Ekkor Johnson hátba, majd fejbe lőtte a rendőrt, és megölte.

Az Egyesült Államokban 1999-ben 98 kivégzést hajtottak végre, de ez a szám az elmúlt években drámaian csökkent.