Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát szerdán egy gyermekbénulás ellen oltó csoportot kísérő rendőrségi teherautónál Nyugat-Pakisztánban, legalább hárman meghaltak, 23-an megsebesültek.

A helyi rendőrség azt közölte, a csoport Kvettába tartott, a merényletben egy gyerek és egy nő is életét vesztette. A támadásért a pakisztáni tálibok, más néven Tehrik-i-Talibán Pakisztán (TTP) terroristacsoport jelentkezett, a sajtóhoz eljuttatott közleményükben azt mondták, tettük bosszú volt egy magas rangú parancsnokuk meggyilkolásáért.

A TTP hétfőn mondta fel az iszlámábádi vezetéssel egy hónapja kötött tűzszünetet azzal az indokkal, hogy a pakisztáni hadsereg és a hírszerzés "elszabotálja a békefolyamatot", s hadműveleteket folytatnak ellenük az északnyugati Haibár-Pahtunhva tartományban és más térségekben.

A biztonsági szolgálat tagjai a Kvetta határában elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2022. november 30-ánForrás: MTI/AP/Arsad Butt

Az iszlamista ernyőszervezet 2007-es megalakulása óta mintegy 80 ezer embert ölt meg országszerte. A terroristák gyakran veszik célba a gyermekbénulás elleni oltást végzőket és a védelmükre kirendelt rendőröket, és azt állítják, hogy a vakcinálás nyugati összeesküvés a muszlim gyerekek sterilizálására.

Gyermekbénulás elleni vakcinát ad be egy gyereknek egy pakisztáni egészségügyi dolgozó Lahór keleti nagyvárosban november 28-ánForrás: MTI/AP/K. M. Csaudari

Pakisztáni sajtóforrások szerint 2012 óta több mint 70, az oltási programban részt vevőt öltek meg, elsősorban a TTP egyik bázisának számító Haibár-Pahtunhvában. Iszlámábád hétfőn indított újabb, egyhetes oltási programot, melynek célja 13 millió gyerek beoltása. Az országban 15 hónap óta először áprilisban regisztráltak gyermekbénulásos megbetegedést, azóta pedig 20 újabb esetet jelentettek.