A hawaii Mauna Loa vulkán 38 év óta először tört ki a hétvégén, ami egyeseket vonzott a látványhoz, míg másokat aggodalommal töltött el - írta a Fox News.

A tisztviselők kezdetben attól tartottak, hogy a világ legnagyobb vulkánjának oldalán lefelé áramló láva Dél-Kona felé tart, de a tudósok később azt mondták, hogy a kitörés a vulkán északkeleti szárnyán lévő hasadékzónába húzódott, és nem jelent veszélyt egyetlen településre sem.

A hatóságok nem evakuálták a lakosságot, de néhányan mégis úgy döntöttek, hogy elővigyázatosságból elhagyják otthonukat, ami után a hatóságok menedékhelyeket nyitottak Kona és Kau környékén. A menedékhelyeken azonban éjszakára csak kevesen maradtak, és kedden be is zártak - közölte Mitch Roth, Hawaii megye polgármestere.

Ken Hon, a Hawaii Vulkánmegfigyelő Intézet tudósa kedden azt mondta, hogy a vulkánból a láva kevesebb 2 km/óra sebességgel áramlik.

A láva a sziget keleti és nyugati oldalát összekötő Saddle Roadtól mintegy 9 kilométerre haladt lefelé, és a várakozások szerint az úttól mintegy 6,5 kilométerre az áramlás lassulni fog, amint laposabb területre ér.

Hálásak vagyunk, hogy a lávafolyam egyelőre nem érint lakott területeket, így az iskolák és a vállalkozások nyitva maradhatnak - írta közleményében David Ige, Hawaii kormányzója.